Vasárnapi szókimondó – гвоздь

A Mindennapi oroszon a hét utolsó napján rendszeresen jelentkező Vasárnapi szókimondó – nevezzük rovatnak – a szavak oktatnak, a példák vonzanak alapelvet követi. 
Márpedig a Mindennapi orosz győzi szóval.
Каждое воскресенье в блоге «День за днём» будет опубликован так называемый «отдел» под названием Vasárnapi szókimondó, на основе «слова учат, а пример заставляет подражать». 
И у блога есть слова.


1) Слово. A szó
A hímnemű гвоздь (у вас нет гвоздя, это наши гвозди, сколько там гвоздей) egyes nyelvészek szerint valamely germán nyelvből került az oroszba, mások szerint szláv eredetű. E magyarázat képviselői úgy vélik, hogy az eredetileg erdőt jelentő szó különböző jelentésváltozásokkal (лес > дерево > ветка > заостренный конец дерева > чего-либо острое > гвоздь) érkezett meg mai – magyarral is egyező, elsődleges – tartalmához.
Másodlagos jelentésében valamilyen esemény, történés csúcsát, legjavát fejezi ki: Спектакль «Три сестры» — это гводь сезона ’a Három nővér a színházi évad csúcsa’
A belőle képzett melléknév: гвоздевой (гвоздевые отверстиягвоздевой номер газеты). A bizalmas kommunikáció szava a гвоздить ige ’püföl’ és ’valamit megállás nélkül ismételget’ jelentésben.
Kicsinyítő képzős alak a гвоздик, amely nem tévesztendő össze a ’szegfű; szegfűszeg’ jelentésű гвоздика szóval. 
Legfőbb igés kapcsolatai: вбивать/вбить ’beveri a szeget’вытаскивать/вытащить ’kihúzza a szöveget’; прибивать/прибить гвоздями ’hozzászögel vmihez’.
A гвоздём сидеть у кого (в чьей голове, в чьём мозгу) állandósult kifejezés megfelelője a ’folyton vmi motoszkál a fejében; nem tud szabadulni vminek a gondolatától’. A никаких гвоздей! jelentése pedig ’kész, ennyi, punktum, most már egy szót se!’.

2) Пример. Példa
Nem szakszóként a két vagy több test egymáshoz rögzítésére használt hegyes végű, hosszúkás, leginkább fémből készült eszköz magyar neve szakszóval: szeg, de a hétköznapi szóhasználatban szög, vagyis ugyanaz, mint a geometriai fogalomé.
Az orosz nyelvben a szeg: гвоздь, a szög: угол.

MAGYAR szög-es, szeg-es SZAVAK és rokonaik – OROSZUL
gombostű
булавка
biztosítótű
английская булавка ~ безопасная булавка
rajzszeg
классическая кнопка
szegfű
гвоздика
szegfűszeg
гвоздика
szögesdrót
колючая проволока
szöglet
угол
szöglet-
угловой (удар в футболе)
szögletes
угловатый (~ое лицо; ~ый характер)
szögletes zárójel
квадратные скобки
szögmérő
транспортир
térképtű
канцелярская кнопка

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű