Jelek és jelesek

Tényleg, hogyan keletkeztek, hol bukkantak fel a ma már szinte automatikusan használt írásjelek? 


1) Лигатура. Ligatúrа
A ligatúra a nyomdászok szakkifejezése: egybekötött, összevont, ikerbetűt (oroszul перевязка-t) jelent. A praktikum szülte, szinte valamennyi betűtípusban meglévő, legismertebb formák (a latin betűs írásban): Æ, æ, ff, ɦ ɧ, ij, Œ, œ, @, &, $, %, ?, !, :-). 

2) Как они появились? Miképpen keletkeztek?
     (на основе еженедельника «Аргументы и Факты» [№ 13 27/03/2013]) 
     $ — обозначение доллара / a dollár jele
Egyértelműen hitelesített magyarázat nincs arra, miért a két (az utóbbi időben ismét az eredetihez visszatérő egy) vonallal áthúzott S jelöli a dollárt. De legtöbben úgy vélik, hogy a 18. század végén a spanyol peso rövidítése volt a kételemű P és S, s mivel ez a két betű folyamatosan „egymásra csúszott” – így jött létre a $.
     & — амперсанд / az és jele
A latin et ’és’ betűiből áll, és talán Ciceró „találta ki” ezt a rövidítést. Az angol ábécére utalva a neve ampersand (амперсанд ~ амперсенд). Feltételezik, hogy az angol ábécé utolsó betűit a következőképpen mondatták: X, Y, Z and per se and, vagyis x, y, z és maga az és (экс, уай, зед и сама по себе и ~ и как таковая). A számítógépes programnyelvekben kap újabb szerepet. 
     % — процент / százalék
A közgazdászok megkerülhetetlen sztorija szerint ez a jel tulajdonképpen félreírás, amelyet egy vidám, italozós kedvében lévő férfi (Матье де ла Порта) honosított meg oly módon, hogy a per cento ~ pro centum-ból cto-ra rövidült alakban a t-t /-nak, a c-t és o-t o-nak látta, s így írta le az o/o, majd az ebből lett % formát.
     «» — кавычки / idézőjel
Sokféle változata van; alakja, használata nyelvenként gyakran eltér.  
Viszont itt aztán vitának nincs helye: az egyenes beszéd kiemelésére szolgáló jelet elsőként egy 15. századi bolgár írástudó alkalmazta. 
Amit a magyarban macskakörömnek neveznek, azt az oroszban a kislibák, kiskacsák botladozását-totyogását kifejező ковылять igéből származtatva кавычки-nek. A német egyes [‚лапки‘] és kettős [„лапки“] idézőjel neve a hasonlóságon alapuló лапки, vagyis lúdláb.
Az orosz idézőjel (Людмила Евгеньевна Улицкая «Чума, или ООИ в городе») fordítva áll a magyar belső idézőjelhez képest („Mi történik, ha a »Hull a szilva a fáról« hangzik majd el?”).
     ? — вопросительный знак / kérdőjel
A takarékosság jegyében született írásjelben a latin quaestio ’kérdés’ szó nyitó Q betűje hattyúvá, záró O-ja pedig ponttá szerényült.
     ! — восклицательный знак / felkiáltójel
Létrejötte hasonlít a kérdőjel kialakulására. Az örömet, meglepetést egyaránt (обозначало и радость, и изумление) kifejező latin lo a helytakarékosság eredményeként „soványult” ! alakká (палочка поставлена над кружочком). 
     @ — cобака / kukac
E jel kapcsán számos nyelv vetélkedik a meghonosító címért. Az olaszok azzal, hogy egy 16. századi firenzei amforán találtak efféle jelet. Az oroszok pedig váltig azt bizonygatják, hogy a 15. századi uralkodó törvénykönyvében pontosan így írták az ábécé első, ’egy’ jelentésű betűjét (буква «аз», окружённая характерным завитком, обозначала цифру «один» в кириллической системе).
És hányféle neve van? 
     :-) — смайлик / szmájli
Hivatalosan 1982. szeptember 19-e a Scott Fahlman alkotta szmájli születésnapja
De azért az Amerikában élt (Lolita-szerző) Nabokov is hozzájárult a jel létrejöttéhez. 1969-ben, a The New York Timesnak adott interjújában ez áll (фрагмент интервью от 1969 года): «Мне часто приходит на ум, что надо придумать какой-нибудь типо¬графический знак, обозначающий улыбку. Какую-нибудь закорючку или упавшую навзничь скобку, которой я бы мог сопроводить ответ на ваш вопрос...».

3) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
счетоводство
könyvelés, számvitel
бухгалтер
könyvelő
на латыни
a latinban
типо­графический знак
tipográfiai jel
дела обстоят с кем/чем так же, как
ugyanaz jellemzi, mint a

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű