„e2 kell nekem” (BI)

Felesleges feltenni azt a kérdést, mi kapcsolja össze Anatolij Karpov, Garri Kaszparov, Viktor Korcsnoj, Borisz Szpasszkij és Polgár Judit, Portisch Lajos, Lékó Péter nevét. Miként azt sem szükséges megkérdezni, mi A vezércsel (2020) témája. 


1) История происхождения. Sakk születik
A sakk mai alapszabályai a 15. században állandósultak, de a játék jóval korábban keletkezett. 
*** Az egyik legközismertebb indiai történet a sakktáblára helyezett, minden újabb négyzetenként megkétszerezett búzaszemek esetével magyarázza a táblajáték létrejöttét. 
*** Egy másik, perzsiai elbeszélés szerint az uralkodónő nem tudott dönteni, kinek adja át a hatalmat a szeretett fiai közül. Hogy anyjuknak segítsenek, az ikerfiak egy körülhatárolt téren olyan próbát szerveztek, amelyben egymás csapatának legyőzése volt a cél. Ám az egyik testvér – nem a hadakozás következtében – elhunyt. Az életben maradt fiú pedig, hogy bizonyítsa anyjának saját ártatlanságát, a száz négyzetre osztott, viadalhelyszínt jelképező táblán három sorba rendezett, különböző „bábok” segítségével lépésről lépésre újrajátszotta anyja előtt a próbatételt. 
*** A harmadik eredetmagyarázat a harcokban, hódításokban sikeres hadvezérhez kapcsolja a sakk megszületését. Ez a vezér győzelmet győzelemre halmozott, senki nem tudta megállítani. Hatalmának ereje nem az emberekben, hanem a kiválóan betanított harci elefántokban rejlett. S amikor már nem volt kit legyőznie, hogy unalmát elűzze, kihirdette: hihetetlen gazdaggá teszi azt, aki megörvendezteti őt. Tódultak is a hírre a bölcsebbnél bölcsebb, okosabbnál okosabb, találékonyabbnál találékonyabb emberek… De az uralkodó egyik aranyból-ékkövekből készült csodában sem lelte örömét, míg meg nem jelent egy ágrólszakadt férfi – fatáblácskával s ahhoz tartozó faragott figurákkal. A harcok ura először felháborodott („Hogy mersz te előttem megjelenni ilyen szedett-vedett kacattal?”), ám amikor a szegényember azt válaszolta, hogy „a játékot nem az arany, hanem a gondolkodás teszi élvezetessé”, akkor mégis ránézett a fából faragott holmira. S amikor az apró faragványokban felismerte idomított elefántjai hasonmásait, kedve támadt játszani… kipróbálni, vajon tud-e ilyen körülmények között is győzedelmeskedni… 
*** A negyedik történet helyszíne szintén India. Az ikerpár mindig azonos ruhát viselt, de hogy megkülönböztessék őket, az egyik ifjú fehérben, a másik feketében járt. Apjuk halála után fele-fele arányban övék lett az ország. De mint ilyenkor lenni szokott, a két fiatal évekig hadakozott egymással a teljes ország feletti hatalomért. Egyszer aztán megjelent nálunk egy idős bölcs, s azt ajánlotta, ha befejezik a sok emberéletet követelő háborúskodást, megmutatja nekik, miképpen dönthetnek tisztességesen, vérontás nélkül a győzelemről. Mindkét harcos egyetértett az öreggel, aki elővette kis fatábláját, ráhelyezte a – természetesen fehér és fekete – figurákat… s elkezdődött a játék. Az első győzelmet a fehér ruhás testvér szerezte meg ‒ ezért kezdi a sakkjátszmát mindig a fehér játékos.

2) Шахматы в искусстве. Sakk a művészetekben
*** Sakkszabálygyűjtemények már a 16. századtól jelentek meg. 
*** A sakk szerelmese, a 18. században élt William Jones angol költő ‒ a Caissa című poémájában ‒ még a sakk múzsáját is „megteremtette”. A poéma szerint Mars isten sakkjátékkal hódította meg Caissa nimfát (бог войны Марс влюбился в лесную нимфу Каиссу; чтобы добиться своего, Марс изобрёл шахматы и научил Каиссу играть в них).
*** A sakk – minden tiltás ellenére – terjedt, egyre népszerűbbé vált. Feljegyezték, hogy IV. Iván is sakkrajongó volt – állítólag a halál is egy sakktáblánál érte (по преданию, Иван Грозный умер за шахматной доской). I. Péter idején egyetlen udvari bálból sem hiányozhatott a sakk (при Петре I ассамблеи не проходили без шахмат).
*** Sakkversenyeket a 19. század végétől rendeznek világszerte. Ezeken kiemelkedőek a múlt századi szovjet sakkiskola versenyzőinek az eredményei. De a sakk (a szovjet időkben) nemcsak versenysport, hanem „népsport” is lett. Ezt példázza A vezércsel című sorozat záróképsora is…
*** A vezércsel (The Queen's Gambit; oroszul «Ход королевы») 2020 őszén bemutatott, Walter Tevis 1983-as  regénye nyomán készült amerikai minisorozat. A cím (mindhárom nyelven) sakkszakszó: az egyik legrégebbi sakkmegnyitás neve. Az orosz címválasztás izgalmasabb, mint a magyar, hiszen egyszerre utal a témára és a főszereplőre. 
A film orosz vonatkozása, hogy a szaktanácsadók között volt Garri Kaszparov sakkvilágbajnok is (чемпион мира по шахматам Гарри Каспаров выступил в роли консультанта).

«Ход королевы» (мини-сериал) — русский трейлер (2020)
     A szöveg szerint
     ¸ mi a sakk? — хобби : искусство : состязание 
     ¸ szeret-e a főszereplő egyedül lenni? — да : нет : наверное
     ¸ fél-e a főszereplő valakitől? — да, всех женщин : нет, никого кого не боится : только одного мужчины
     ¸ mit mond a főszereplő az anyjáról? — она сирота : она с ума сошла : она любит меня
Ключ: искусство, да, только одного мужчины, она с ума сошла
*** Az irodalmi példák is bizonyítják, hogy a sakk kedvelt téma. Gárdonyi Géza Hordj magadnál tüzet [orosz utalású novella], Kosztolányi Dezső Sakk-matt, Karinthy Frigyes Sakkozók, Ady Endre Sakk, Stefan Zweig Sakknovella, Lewis Carroll Alice Tükörországban,  Edgar Allan Poe Maelzel sakkjátékosa, Vladimir Nabokov Luzsin-védelem [Végzetes végjáték] prózája mellett idézzük fel Tandori Dezső A 65. mezőről című sakkversét:
64 évem a sakk
hatvannégy mezeje,
kis rejtvény: hát mi lesz
a 65.
‒ mező!? Ez itt a vicc,
mert a sakk 64 mezős táblákon zajlik,
na, erről mind leléptem, de – nem is folytatom.
És folytatom! A vicc ez, ezért nem egyszerű
kérdés, mi lesz vajon a 65.
mező?
És kerüljön ide ‒ most, március 15-én a Petőfi Sándor-átirattal – a címben idézett Bella István-kétsoros, A legszebb sakkvers is:
Szabadság, szerelem!
e2 kell nekem.

3) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
шахматист
sakkozó
лучший шахматист года
az év sakkozója
состав команды России
Oroszország sakkválogatottja
чемпион страны
országos bajnok
чемпион мира по шахматам
sakkvilágbajnok

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű