Vasárnapi szókimondó – лук

A Mindennapi oroszon a hét utolsó napján rendszeresen jelentkező Vasárnapi szókimondó – nevezzük rovatnak – a szavak oktatnak, a példák vonzanak alapelvet követi. 
Márpedig a Mindennapi orosz győzi szóval.
Каждое воскресенье в блоге «День за днём» будет опубликован так называемый «отдел» под названием Vasárnapi szókimondó, на основе «слова учат, а пример заставляет подражать». 
И у блога есть слова.


1) Слово. A szó
Ahány szótörténeti szótár, szinte annyi eredetmagyarázat olvasható e szóval kapcsolatban. Az viszont valamennyiben közös, hogy két лук hangalakú, de egymással nem rokon szó van az orosz nyelvben. Az egyik növénynév, és ’vöröshagymá’-t jelent, a másik fegyvernév, és ’íj’-at jelent.

Össze ne keverjük.
A луковица ’hagymafej, -kupola’, a лукавец ’rafinált, furfangos ember’. A nagybetűs (de a лук főnévvel nem rokon) Лука a Lukács keresztnév megfelelője, a kisbetűs лука ’folyókanyarulat’ és ’nyeregkápa’.
Hasonlítanak, de mást jelentenek a melléknevek: a hagymaleves, hagymás pirog, hagymamártás, hagymaszag луковый (суп, пирог, соус, запах), a ravasz, agyafurt, sátáni figura pedig лукавый. A tavaszi hagymás növények és a hagymakupolák jelzője, előtagja a луковичный.
Egy-egy betűben tér el a лук-tól a луг (’mező, rét’) és a люк (’nyílás, repülőgépablak…’).

2) Пример. Példa
     (1) Луковичный купол. Hagymakupola 
A félgömb-, emelt ívű, lapos, bordás kupolák félgömbszerűen (vagy ahhoz hasonlóan) záródó boltozatok; a hagymakupola, bár ívelt építészeti forma, mégsem kupola, hanem egyfajta saroktorony. Az ortodox építészet jellegzetes eleme. Különlegessége a hagymára emlékeztető forma, valamint az, hogy a magassága nagyobb, mint a szélessége.
A templomon lévő egy harang s az egy kupola az istent, a három a Szentháromságot, a 13 Jézust és a tizenkét apostolt jelképezi, a 25 pedig még a tizenkét prófétát is megörökíti.
Az arany az égi dicsőség színe, a kék csillagok a Szűzanya, a zöld kupolák a Szentháromság jelképei, az ezüst kupolák valamely szentre utalnak. 
    
     (2) Анекдот. Azt mesélik… 
Miután Rettegett (Rettenetes) Iván megtekintette a Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyházat ~ Istenanya oltalma templomot (Собор Василия Блаженного ~ Покровский собор), megkérdezte az építőmestert, tudna-e még ehhez hasonlót építeni.
A büszke mester kihúzta magát, és magabiztosan azt válaszolta a cárnak, hogy nemcsak ilyent, hanem még sokkal szebbet is tudna.
Ez után a válasz után a mester soha többé nem építhetett semmit – mert kivégezték.

     (3) Лука является одним из центральных персонажей пьесы «На дне» М. Горького. Gorkij: Éjjeli menedékhely
     Лука, странник, 60 лет.
[…] Сколько это разного народа на земле распоряжается... и всякими страхами друг дружку стращает, а все порядка нет в жизни... и чистоты нет...
     Luka, vándor, 60 éves
[…] Mennyi mindenféle ember van elterjedve a földön... És mindenfélével ijesztgeti egyik a másikat, de még sincs rend az életben... és tisztesség sincs...

     (4) «Пер Гюнт» — пьеса Генрика Ибсена. Ibsen: Peer Gynt (V. felv.)
     (5) Практика — виды нарезки лука. Hagymaszeletés (videón)
     Нарезка лука 
Как быстро порезать лук кольцами, полукольцами, соломкой, кубиками, лепестками?
Hagymaszeletelés karikára, félfőre/félfőre, csíkokra, kockára/apróra, szirmokra.

     (6) Перевод с венгерсого языка на русский язык. Magyarról oroszra
Kinn a réten madarak énekeltek. De mi volt a lakásban az asztalon? Egy nagy póréhagyma és két fej vöröshagyma. Ezt Ljusza éppen karikákra vágta. Az asztal alatt sok-sok hagymahéj hevert, de ezt senki sem vette észre. 
A hokedlin egy huncut mosolyú fiúcska ücsörgött. A laptopján képeket nézegetett. Már le is töltött néhányat a tulipánhagymákról, a hajhagymákról, a fazékban lévő hagymalevesről, a tányérra helyezett hagymás pirogról meg egy különlegeset: a repülőgépablakon lévő gyöngyhagymáról. Végül hosszasan nézegette a Vaszilij Blazsennij székeszegyház színes hagymakupoláit… vagy talán mást… Ó, a kis kópé!

ВЫДЕЛЕНИЕ

СЛОВОСОЧЕТАНИЯ
репчатый лук
vöröshagyma
зелёный лук
zöldhagyma
лук-порей
póréhagyma
жемчужный лук
gyöngyhagyma
шелуха лука
hagymahéj
луковица тюльпана
tulipánhagyma
луковица волоса
hajhagyma
луковица собора
a székesegyház hagymakupolája
луковичные купола
hagymakupolák
натянуть лук
felhúzza az íjat
стрелять из лука
nyíllal lő
лукавая улыбка
huncut mosoly 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű