Ünnep utáni szerda ‒ Murphyvel

Az ünnepek után gyakran kiderül, hogy sokfélébb volt a kelleténél a főétel, desszert… Nem csoda hát, ha ünnepzártával a hűtőszekrény is zár, és elegendő az étkezéshez egy vékonyan megkent, salátával enyhén díszített vajas kenyér.


1) Бутерброд и сэндвич. Szendvics
A magyar nyelvben nincs különbség (a hétköznapi szóhasználatban) az ún. egy- és a kétkenyeres szendvics között. Hiszen az is szendvics, ha a vajas kenyérre sajt, szalámi, zöldségféle kerül, de az is szendvics, ha ebből a rátétből kétszeletnyi kenyér vagy félbevágott zsemle, kifli közé kerülve betét lesz.
Ám az orosz nyelv ennek az ételfélének a megnevezésére kétféle szót használ. A német Butterbrotból lett бутерброд [тэ] az ún. rátétes változat (ломтик хлеба или булки с маслом, сыром, паприкой, помидорами, морковью, огурцами, колбасой, икрой ’egy megvajazott szelet kenyér sajttal, paprikával, paradicsommal, répával, uborkával, szalámival/kolbásszal, kaviárral). 
Ha pedig ebből két szeletet egymásra borítunk, akkor az angol Sandwich tulajdonnévből köznevesült сандвич vagy сэндвич lesz a neve (бутерброд из двух ломтиков хлеба с разной прослойкой ‒ с маргарином, сыром, рыбой, яйцом, ветчиной, мясом, консервами ’margarinos, sajtos, halas, tojásos, sonkás, húsos, konzerves szendvics’).
A minden jóval megízesített kenyérszelet neve, kedveskedve: бутербродик

2) Закон. Egy furcsa törvény
A закон бутерброда (ситуация, когда из двух возможных вариантов выпадает худший), vagyis a vajas kenyér törvénye 
A tétel szerint: a vajas kenyér mindig a megkent oldalára esik (бутерброд всегда падает маслом вниз). Ennek a Murphy törvényeként (закон Мэрфи ~ Мерфи) is emlegetett állításnak a bizonyításával a fizika tudománya komolyan foglalkozott. 
Már a 19. században egy német tudós kétségbe vonta e törvény meglétét. 
A múlt század kilencvenes éveiben aztán bejárta a világot az a videón rögzített kísérlet, amelyben 300 vajas kenyeret ejtettek le a földre, s az eredmény ugyanaz lett, mint a pénzérmék esetén: 152 szelet pottyant le a vajas, a maradék pedig a vajatlan felével (опыты с подбрасыванием 300 бутербродов: 152 упали маслом вниз, 148 — маслом вверх). 
Ezt követően angol fizikusok finomítottak a kísérleten. Próbát tettek az egyik és mindkét oldalán megkent kenyérszelettel, ráadásul nem ledobták, hanem csak az asztal széléről – mert ez a valószínűbb – lesodorták a kenyérdarabokat. Tudományosan meghatározták a paramétereket (az asztal magasságát, a kenyér súlypontját…). A végkövetkeztetés pedig az lett, hogy egy hagyományos magasságú asztalról lehulló kenyérszelet mindössze félfordulatot tesz, tehát valóban a megkent felével pottyan a földre. Viszont ahhoz, hogy a vajas felület maradjon felül, legalább három méter magasnak kellene lennie az asztalnak (amelyet azonban csak a mintegy hat méterre megnövő, kétlábú, de földi körülmények között létezni nem tudó lények tudnák csupán használni).
Az ellentábor képviselői leheletvékonyan megkent toastkenyeret használva próbálták a birminghami Aston Egyetemen végzett kísérletek végkövetkeztetését megcáfolni – sikertelenül.
1996-ban a kísérletet vezető R. Matthews fizikus e tétel bizonyításáért (бутерброд чаще падает на землю маслом вниз) megkapta a fizikai Ignobel-díjat (Р. Мэттьюз из университета Эстона за проверку закона бутерброда получил Игнобелевскую ~ Шнобелевскую премию).

3) Правда или ложь? Igaz vagy hamis?


     _____: На подносе сэндвичи. 
     _____: На подносе бутерброды. 
     _____: Они горячие.
     Они прготовлены... 
     _____: с грибами,
     _____: с жиром, 
     _____: с икрой,
     _____: с колбасой,
     _____: с мармеладом,
     _____: с маслом,
     _____: с огурцами, 
     _____: с пастой «Пирош Арань»,
     _____: с помидорами,
     _____: с редиской,
     _____: с рыбой,
     _____: с яйцами.

4) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
принцип
elv
правило
szabály
декрет
rendelet, dekrétum
указ
rendelet, parancs, utasítás
закон
törvény

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű