Jejeje

Dalokban is lehet. De most a három, egymást követő orosz ’e’ betű kiejtésére utal, amelyet Viktor Jerofejev egyik elbeszélésében találtam (aztán néhány nappal később az instagramon is felbukkant, igaz, az íróra hivatkozás nélkül).


1) Литература. Irodalom
„Tavasszal Zmejejed úgy döntött, megnősül. Az, hogy Zmejejed, csak csúfnév, valójában ő az egyetlen barátom. A csúfnevét nem azért kapta, mert szar alak volna, hanem mert még az intézetben, ezer évvel ezelőtt, ő fedezte fel a legrövidebb szót, amelyben egymás mellett három je betű van. Mi többiek azt hittük, egyetlen ilyen szó létezik, a dlinnosejeje [длинношеее ’hosszú nyakú’, ~ животное], mire ő kijelentette: van rövidebb is. És attól fogva csak Zmejejednek hívtuk.” (Viktor Jerofejev: Élet egy idiótával / A lányka és a halál; Európa Könyvkiadó, 1997, 132.)

2) В переводе? Mi a szövegbeli magyar megfelelője?
Весной Змееед надумал жениться. Это такая кличка — Змееед [kígyászölyv; kígyóevő], собственно, он — единственный друг. А кличка такая не потому, что он — говно, а просто ещё в институте, сто лет назад, он открыл самое короткое слово с тремя «е»... 

3) Фразеологизм. Állandósult kifejezésben is 
Nem kedves, inkább dühös, bosszús felkiáltás, az ’ördög vigye’ rokona a змееед забери его.  

4) Visszatekintő

5) Take home message
### толстошеее
### длинношеее
### короткошеее

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű