Bevásárolni jár…

 
…a Koroljovban élő ismerősöm, így aztán számos ötletet oszt meg velem – videós és szöveges üzenetekben is.
Most nemrégiben éppen remek nyelvészi háttérmagyarázattal (bár egészen más a végzettsége) mutatta be az egyre népszerűbb, egészséges ételfajtát; nemrégiben a kenyérvásárlás került elő, de volt szó a „hangyaboly”-nak nevezett édességről is.
Благодарю, Ж.


1) Закуска. Mártogatósként, de nem csak
(1) A csicseriborsóból készült ’humusz’ (mint ételnév) arab eredetű. Az orosz nyelvben is хумус. Bár többféle alakváltozata van (hummusz; хуммус, хомус, хоммус), állandósulni – a szótári példák alapján – a humusz хумус látszik.
Nem tévesztendő össze a latin eredetű, ’talaj, földfelszín’ jelentésű humusz szóval. Ez az orosz nyelvben – a h > г hangváltás eredményeként, a hamburger > гамбургер, HamletГамлет mintájára – гумус.

(2) Без перевода. Az idegen eredetű szavakkal bővíthető a szókészlet; még csak fordítani sem kell.
   
(3) Хумус. Humusz
    Хумус — закуска.
Состав: нут (’csicseriborsó’), кунжут (másik neve: сезам ’szezámmag’), оливковое масло (’olivaolaj’), чеснок (’fokhagyma’), сок лимона (’citromlé’),  паприка, соль, петрушка, лук, молотый кумин (’őrölt [római] kömény’) ‒ по вкусу. Хумус, в зависимости от добавок (жареный красный перец, жареные помидоры, кедровые орехи (’fenyőmag’), тыквенное пюре, сыр фета, копчёная паприка, какао...) может приобретать различные вкусы. В киргизский хумус (по-киргизски: хымыз) добавляется брокколи. 
    Что такое «хумус»? 
    Это закуска из _____________________________________________________________________
    Какие приправы находятся в хумусе?
    Что добавляют в хымыз?

2) Хлебы. Kenyeres
(1) Az 1990-es évek közepén az orosz fővárosban létrehozott Каравай СВ nevű kft. nevében szerepel a ’lakodalmas kalács/kenyér’ jelentésű каравай (коровай). A keleti és a déli szlávok lakodalmi szokásainak részeként ezzel a díszes, többnyire henger vagy cipó formájú ünnepi eledellel kínálták végig a násznépet. A szerepe hasonlít a magyar lakodalmak grillázstortájára. 
(A cégnévben lévő СВ rövidítés свежая выпечка ’friss pékáru; társasági formája kft., vagyis общество с ограниченной ответственностью [ООО].)
A természetes alapanyagokkal dolgozó Каравай-kioszkok igen népszerűek a Moszkva környéki településeken, hiszen a kínálatukban mintegy 120-féle kenyér és 180-nál is több egyéb pékáru szerepel – valamennyi természetes alapanyagokból készül. És az sem mellékes, hogy az áraik is kedvezőek (egy kilogramm kenyér 150‒180 rubel).
(2) Milyen néven árusítja a pékség
        → (5. Сладкая выпечка
    a túrós batyut ________________, a fahéjas csigát _______________, a mákos kalácsot _______________;
Ключ: ватрушка венгерская, булочка витая с корицей, рулет с маком по-домашнему
        → (1. Хлеб из пшеничной муки
    a fonott kalácsot ________________, a fonott kalácsot mákkal a tetején ________________?

Ключ: хала плетёная, плетёнка с маком
(3) Хлеб ржано-пшеничный. Egy egészséges kenyér 
    Хлеб акуловский бездрожжевой
Состав: мука пшеничная высший сорт, вода питьевая, мука ржаная обдирная, масло оливковое, соль поваренная пищевая, солод ячменный. ВЫПЕКАЕТСЯ НА КАМЕННОМ ПОДУ
Ключ: H; I; H; I
3) «Муравейник». Hangyaboly
E tortaféleség metaforikus neve és formája hasonlít a magyar vakondtúrás tortára, de más a tésztája és más benne a krém. Viszont könnyen elkészíthető a videós recept alapján. 
Egyszerű tészta, könnyű krém, gyors elkészítés. Formázhatjuk hangyaboly alakúra, de apró golyócskákat is készíthetünk belőle. A sütemény tetejére kerülhet csoki- vagy kókuszreszelék, de finom csokiöntettel vagy mákkal is. Hűtőben viszonylag hosszú ideig eláll.
 
4) Visszatekintő

5) Take home message
### хлеб > хлебы
### хлеб > хлеба
### хлебобулочное изделие > хлебобулочные изделия

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű