Egészen egészséges

Az élelmiszereken található E-számok az Európai Unióban engedélyezett adalékanyagok kódjai. A tudatos vásárlók, amennyire csak lehet, igyekeznek olyan termékeket beszerezni, amelyeken nincs vagy a lehető legkevesebb az efféle jelölés. 
Nem állítom, hogy a képen lévő reggeliben nincsenek színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok, sűrítőanyagok, stabilizátorok, emulgeálószerek, ízfokozók és egyebek, de az összeállításban legalább megvan a törekvés az egészséges étkezésre.
Önök mire figyelnek vásárláskor?


1) Что это значит? Egy érdekes szóeredet
Az etimológiai szótárak a görög dory ’fa, lándzsa’ elemre vezetik vissza az ószláv alakot, amelyből a hangváltakozások eredményeként jött létre elsődleges ’ami magasságban, erőben fához hasonlít, majd másodlagos ’egészséges’ jelentéssel (a szlovákban a zdravý, az oroszban) a здоро́вый (здоро́в, здоро́ва, здоро́во, здоро́вы) szó. Rokonságába tartozik a дерево ’élő fa’, a дрова ’tűzifa, tüzelőanyag’, a здравствуй ’légy egészséges, üdvözöllek’
A hangsúlyokra oda kell figyelni: здо́рово ’nagyon, erősen, sikeresen, remek(ül)’; здоро́во ~ здоро́во живёшь, живёте ’jó napot, isten hozta’ [rég]; будь здоро́в ’viszontlátásra, isten áldjon’; за здоро́во живёшь ’hát csak úgy, egyszerűen, minden ok nélkül, fölöslegesen’; здорове́е ’egészségesebb(en)’.

2) Крылатые слова. Szállóige  
    Здоровый дух в здоровом теле
Выражение из сатиры поэта Ювенала, у которого сказано: «Надо молить, чтобы ум (дух) был здравым в теле здоровом». Употребляется как Формула выражает гармоничное развитие физических и духовных сил.
    Чьи это крылатые слова?
    Откуда взята эта формула?
    Что значит этот фразеологизм?
    Переведите на венгерский язык это выражение.

3) Пропущенные слова. Hiányzó szavak pótlása – online (is)
    Выберите и вставьте в предложения пропущенные слова. Онлайн-тест 
Валентин Валентивович ведёт [_1_] образ жизни, у него [_2_] печень, [_3_] сердце, [_4_] суставы. Он решил питаться ещё [_5_]
[_6_] живёшь — приветствие при встрече.
[_7_]! — приветствие при встрече.
Будь [_8_]! — приветствие при прощании.
Получалось слово, обозначающее: «сравнимый с деревом по крепости». Правда, [_8_]?
Ключ: здоро́вый; здоро́вая; здоро́вое; здоро́вые, здорове́е; Здоро́во; Здоро́во! здоро́в; здо́рово

4) Visszatekintő

5) Take home message
### здоровье
### выздоравливать/выздороветь
### здорово

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf