Nem szeretem…

...se akkor, ha édes, se akkor, ha mentolos; akkor se, ha drazsé alakú, akkor se, ha gömb formájú, akkor se, ha lapos; se akkor, ha ragajnak, se akkor, ha rágónak, se akkor, ha rágóguminak nevezik. És akkor sem, ha csukott szájjal csócsálják, sőt akkor sem, ha szinte észrevétlenül, óvatos nyelvmozgással nyomogatják, akkor pedig egyáltalán nem szeretem, ha bubit fújnak belőle…
Tudom, hogy a cukormentes rágógumi tisztíthatja a fogakat, erősítheti a fogínyt, csökkentheti a feszültséget, talán még a cigarettázásról is leszoktathat… Ugyanakkor azt is tudom, hogy a folyamatos rágózás megnöveli az éhségérzetet, hiszen a rágás hatására megnő a gyomorsav mennyisége, a gyomorszáj pedig – ezt még az első osztályomba járó diákjaimtól tanultam – nyitva várja az éhségűző ételt…
Azonban ez a nem-szeretés nem akadályoz meg abban, hogy a rágógumi ne váljék a blog egyik témájává.


1) Nem molyok, mégis rágnak. Это не мотыльки, но они жуют
    (1) Melyik főnévi igenév ragozott alakjai a жую, жуёшь, жуют; жуй?
        (a) жевать
        (b) жать
    (2) Melyik a но они жуют múlt idejű változata?
        (a) но они жевали
        (b) но они жали
    (4) Melyik regényből való a részlet?
        És mi ez? – kérdezte a tanár. 
        Ez egy olyan pép, amivel az üvegesek az ablakot beragasztják a fába. 
            Az üveges bekeni oda, és az ember a körmével kikaparja az ablakból.  
        (a) Ференц Молнар «Мальчики с улицы Пала»
        (b) Жигмонд Мориц «Будь честным до самой смерти»
    (3) Mi a pép neve?
        (a) замазка
        (a) жвачка
Ключ: 1а, 2а, 3а, 4а
2) Жевательная резинка. A rágógumi
Számos néven emlegetik. A legelterjedtebb a ’rág(ás)’-ra utaló жвачка, жeвачка, жвак, жевака, жуйка, de gyakori az anyagot megnevező резинка, гумка, бабл-гам, бубль-гум is, előfordul a használatot jelző тянучка [’huziga’] és повторение [’ismétlőke’] is. 
Biztosan van Önök között olyan, aki még emlékszik a magyar gyerekek Donald-rágó iránti őrületére. Nem volt ez másképp Záhonyon túl sem. A szovjet fiatalok számára ugyanis hosszú-hosszú ideig áhított édesség volt a nyugat mámorának kikiáltott rágógumi. A legértékesebb szerzeményként gondoskodtak az osztálytársak egy-egy darab rágógumi akár hetekig tartó rágásáról (одну пластинку жевали всем классом), a színes-rajzos rágópapír őrzéséről (сохраняли обёртки)… 
A múlt század hetvenes éveiben (helyenként a nyolcvanas évek elején is) gyakran előfordult, hogy a szovjet gyerekek a külföldiektől könyörögték ki a rágót. Még külön szó is keletkezett a rágógumit kunyerálók elnevezésére: ők lettek ugyanis a пурукумщик-ok (a finn rágógumi, azaz a purukumi alapján). Érdekes módon a 21. századi pétervári szlengben a пурукумщик új tartalmat nyert: így nevezik ma a fiatal(korú) valutázót, csencselőt (юный фарцовщик).
Egy tragikus esemény vezetett ahhoz, hogy 1976-tól (elsőként Jerevánban) megkezdődött a szovjet – kezdetben csak a lap, később a drazsé alakú (в виде пластинок и подушечек) rágógumi gyártása. Az történt ugyanis, hogy a Moszkvában 1975 tavaszán jégkorong-mérkőzést játszó kanadai csapat rágógumit osztogatott a szurkolóknak, akik közül mintegy húszan vesztették életüket a rágógumiért folytatott harcban. 
Tehát a hetvenes évek végétől elérhetővé vált a (gyümölcs- vagy mentaízesítésű) rágógumi, viszont a kétféle – Жевательная резинка és a Ну, погоди! névre hallgató – hazai gyártású csomagolásában is, küllemében is, állagában is messze elmaradt a külföldi, tehát fújható rágógumi (bubble gum) mögött. 
És mennyibe került a rágó? 
A nyolcvanas években egy ötlapos csomagot 60 kopejkáért lehetett megvenni [1 rubel kb. 16-17 Ft volt] (цена пачки из пяти пластинок60 копеек), az árat a későbbiekben 50 kopejkára csökkentették (ugyanennyibe került egy doboz átlagos cigaretta, a Marlboróért 1 rubelt kellett fizetni). 

3) Создание текста. Szövegalkotás 
    Что вы узнали о жевательной резинке?
    Вам нравится жевательная резинка?
    Вы покупаете её?
    Где можно купить жвачки?
    Какие бренды жевательной резинки продаются в вашей стране?
    Вы надуваете шары из резинки?
    Вы помните, когда и кто вам подарил впервые жвачку? 
    Вы собирали фантики от жвачек?

4) Этикет. Illendő
    A Protokollkommunikáció Instagram-oldaláról való:


5) Visszatekintő

6) Take home message 
### жвачка 
### резинка 
### бубль-гум

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű