Köszöngetés, másképp

A koronavírus-járvány sokféleképpen hatott a személyközi kapcsolatokra – még a köszönési módokra is.


1) Как вы относитесь к следующим жестам, конструктивной замене приветствиям? 
    Mi a véleménye a köszönést kísérő vagy helyettesítő gesztusokról?
    G  дай пять ’ötös pacsi’
    G  кивок ’biccentés, bólintás’
    G  махание рукой ’integetés’
    G  намасте ’namaste (meghajolok előtted)’ [mellkas előtt összetett tenyér, becsukott szem, meghajlás] 
    G  объятие ’ölelés’
    G  рукопожатие ’kézfogás’
    G  прикосновения ступнями ’lábköszönés’ [a lábfej/talp összeérintése]
    G  поклон ’meghajlás’
    G  поцелуй ’csók’
    G  салют ’tisztelgés’
    G  соприкосновение локтем к локтю ’könyökpacsi’

2) А вы знаете ли? Tudja-e?
A koronavírus-járvány idején – a távolságtartási szabályok miatt – a köszönési szokások is módosultak… De a kézfogás járványmegelőző mellőzésére már a múlt század első felében is volt példa. 
A spanyolnátha idején (испанка) – a fertőzés megakadályozása érdekében – Amerika egyes államaiban tilos volt a kézfogás (было запрещено здороваться за руку / рукопожатие).
Ezt a mintát Oroszország is átvette. A mozgalommá szélesedett szabályrendszert az egészségvédelem megalapítója (основатель системы здравоохранения), Nyikolaj Alekszandrovics Szemasko dolgozta ki.
A gyárakat, közintézményeket elárasztották a Долой рукопожатие (le a kézfogással, nincs több[é] kézfogás’; [долой + что, кого]) és a Без рукопожатий (kézfogás nélkül) feliratú plakátok. A mozgalmat támogató munkások még Освобождён от рукопожатий (~ lemondok a kézfogásról) szövegű kitűzőt (жетон-значок) is kaptak. 
Az 1920-as, 1930-as években külön tanács működött az üdvözlések egyszerűsítése érdekében (Союз упрощения приветствий). A szervezet kiemelt feladata volt a hagyományos orosz köszöntési módok – a háromszoros csók, az ölelés és a kézfogás (троекратное целование, объятье и пожатие рук) – elleni küzdelem, amelyben a kézfogást egyenesen kispolgári csökevénynek (пережиток буржуазного быта) kiáltották ki. E felerősödött mozgalom hirdetőjévé lett Majakovszkij is, aki az egyik négysoros plakátversében ekképpen buzdít a kézfogás elhagyására: Долой рукопожатия! / Без рукопожатий / встречайте друг друга / и провожайте!. (Mivel Majakovszkij kórosan rettegett a szennyeződéstől, fertőzéstől [mizofóbiában szenvedett], nem véletlen, hogy 35 rigmust készített a felvilágosító témájú plakátok számára.) 
Az 1940-es évekig megtartott hivatalnak – bár sok túlkapás kapcsolódik hozzá – jelentős szerepe volt a higiénés szabályok megismertetésében és elfogadtatásában.

3) Сериальщикам (сериаломанам, сериалофилам, сериальным маньякам). Sorozatkedvelőknek (szövegértéshez)
    Сериал «Салют, начальник» 

4) Visszatekintő

5) Take home message
### прощаться/проститься ~ попрощаться с кем 
### прощание с другом
### по/целоваться на прощание 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű