Nagyon-nagyon

Néha nagyon jó, ha a nagyon jó-ból – a rokon értelmű változatokat alkalmazva – kiválót, szupert, pompázatosat csinálunk. A nagyon jó bor például lehet fenséges, a nagyon jó egészségisteni; de ügyeljünk arra, hogy a nagyon jó bor nem válhat a *szaftos borrá, a nagyon jó egészség pedig *ínycsiklandó egészséggé. Pedig valamennyi nagyon jó


1) Словари. Szótárak
A neten elérhető számos szótár közül két – praktikus, mintaszövegeket is közlő – szinonimaszótárt ajánlok.
(1) A sanstv.ru ingyenes, könnyen kezelhető oldal. A szótári anyagok mellett orosz–angol hangzó szövegeket is tartalmaz (Разговорники), de többféle nyelvi játékot és hasznos információt is kínál. A szótárrész nyitóoldalán található a Поиск по словарям feliratú kereső.
(2) A картаслов.ру ~ kartaslov.ruКарта слов и выражений русского языка az orosz szavak, kifejezések igényes és korszerű gyűjteménye; szerkesztésekor a számítógépes nyelvészet, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia legújabb eredményeit is hasznosítják. E sokrétű példatár szakszerűségét nyelvészek garantálják.

2) Тексты. Szövegkereső
Работа по образцу. Keressenek a megadott melléknevekhez három-három szinonimát, és mindegyikhez válasszanak egy-egy mondatot a minta szerint!
    (sanstv.ru; kartaslov.ru)
    Образец:





3) Visszatekintő

4) Take home message
### хороший 
### очень хороший ~ классный  
### хорошо ~ очень хорошо ~ классно

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű