Szóval kép? Egy sokat idézett festmény

A hetven évvel ezelőtt, 1952-ben keletkezett «Опять двойка» ’ismét kettes’ című kép alkotója Fjodor Resetnyikov. A festmény a Tretyjakov-képtárban található (хранится в Третьяковской галерее). 


1) «Опять двойка» — картина Ф. П. Решетникова. A Resetnyikov-festmény 
    Megértést segítő kiegészítés: a kettes osztályzat valójában bukást jelent(ett).
    Ответы на вопросы. Kérdésre választ
        (1) Кого изобразил художник в картине? 
        (2) Сколько человек на картине? 
        (3) Какая это семья? 
        (4) О чём свидетельствует обстановка комнаты? 
        (5) Что находится на стене? 
        (6) Откуда вернулся мальчик? 
        (7) Сколько ему лет? 
        (8) Что на нём? 
        (9) Почему расстегнулось пальто? 
      (10) Что находится в руке у мальчика? 
      (11) Что виднеется из портфеля? 
      (12) Какие у мальчика волосы, уши, щёки? 
      (13) Какой у него вид? 
      (14) Кто его встречает радостно? 
      (15) Кто сидит у обеденного стола? 
      (16) Как она смотрит на подростка? 
                +1 По-вашему, по какому предмету поставили мальчику двойку?
Подсказка: 
(1) мать и троих детей │ (2) четыре │ (3) обычная │ (4) о типичной жизни семей 50-х годов ХХ века │ (5) отрывной календарь и репродукция полотна Решетникова «Прибыл на каникулы» │ (6) из школы, с улицы │ (7) подростку лет десять │ (8) расстёгнутое зимнее пальто  │ (9) потому что оторвалась пуговица │ (10) перевязанный потрёпанный портфель │ (11) коньки │ (12) растрёпанные, покрасневшие, зарумянившиеся от мороза │ (13) огорчённый, он опустил голову и потупил глаза │ (14) собачка │ (15) мать, сложив руки на своих коленях │ (16) с грустью и тоской

2) Популярность. A népszerűség
Resetnyikov képe még a filmkészítőket is megihlette. 1957-ben ugyanis egy sorozat második epizódjaként elkészült a festmény címével megegyező rajzfilm («Опять двойка» — мультипликационный фильм). Főszereplője Murzilka (Мурзилка), a Hüvelyk Matyi-szerű nyomozófiúcska, aki a Tretyjakov Képtárban őrzött képek szereplőivel (В. Васнецов «Богатыри», «Алёнушка», «Иван-царевич на Сером Волке» и В. Перов «Охотники на привале») kideríti, hogy Kolja földrajzból kapott elégtelent (azaz kettest). És természetesen aztán minden jóra fordul…
Az egykor antológiák, tankönyvek elmaradhatatlan részeként – nevelő szándékkal – „idézett” Resetnyikov-alkotásról az utóbbi időben azt lehet olvasni, hogy a festő munkája nagy valószínűséggel plágium

3) Кто такой Мурзилка? No, de kicsoda, micsoda ez a Murzilka?
    Murzilka mint folyóirat 
Gyerekeknek szóló orosz havilap. 1924-től jelenik meg; a rekordok könyvébe is bekerült mint a legrégebben létező gyermeklap (журнал занесён в книгу рекордов Гиннесса).
    Murzilka mint (bece)név
Eredetileg (a lap indulásakor is, valószínűleg A. Fjodorov-Davidov mesehőseként) egy kiskutya volt, a gazdáját pedig Petyának hívták. 
    Murzilka születése
Hogy ki teremtette meg a figurát, nem teljesen egyértelmű. A legtöbb forrás szerint egy 19. századi kanadai mesealak változata került orosz környezetbe. A kanadai művész, Palmer Koks rajzai alapján írt ugyanis Murzilkáról meseciklust az orosz Anna Hvolszon. De a hosszú sálat, piros fejfedőt viselő Murzilka nevű plüssfigurát egy orosz grafikus, A. Kanyevszkij alkotta meg 1937-ben. 
Az 1940-es években a Murzilka gyereklapban ez a Murzilka nevű kölyökkutya – hogy, hogy nem – piros nyakkendős úttörővé változott; és az 1950-es években készített rajzfilmsorozat főszereplőjét, a Murzilka folyóirat nyomozójaként dolgozó apró termetű fiúcskát is Murzilkának hívták. 
Végül 1959-től – többszöri átalakításokat-testreszabásokat követően – a Kanyevszkij-féle állatfigura lett a Murzilka gyermekmagazin emblematikus szereplője (жёлтый пушистый зверёк Мурзилка — бессменный символ журнала).   
    De mit jelent a мурзилка szó?
Többfélét is. 
Az egyik orosz nyelvjárásban a ’kis termetű ember’ gúnyneve a мурзик ~ мурзилка. Legújabban (a) ’az interneten hamis profillal jelentkező ember’ ~ ’troll’ negatív megjelölése; (b) a politikai szlengben a ’kormánynak titokban dolgozó újságíró’ elítélő tartalmú neve; (c) és általában lehet ’balek, kijátszott személy’ is. 

4) Képes lapok

5) Take home message
### мальчик ’kisfiú’
### подросток ’kamasz’
### юноша ’ifjú’ 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű