Szóval kép? Makovszkij a festő

A vándorfestő Makovszkij legismertebb életképe a Sétányon című. 
A négy- (illetve öt)alakos kép előterében egy fiatal házaspár van: a Moszkvában dolgozó, kissé kapatos, harmonikázó férj és az őt vidékről meglátogató, ölében kisgyereket tartó feleség. A padon ülő személyeket csupán a ruházatukon lévő piros szín kapcsolja össze. Szótlanságuk és a helyszín komorsága családi tragédiát sejtet.
Самая известная жанровая картина художника-передвижника Владимира Маковского — «На бульваре» (1887).


1) Нет слов... Nincsenek szavak?
    Напишите мысли мужа и жены в пузыре-цепочке. Írja a férj és feleség gondolatait a láncbuborékba!

2) Печальное настроение, чувство прекрасного. Hangulat és érzés
3) Képes lapok

4) Take home message
### мысль 
### мнение
### представление 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű