Így kezdődik… egy véletlenül ismét előbukkanó

Nemrégiben Budapestre utaztam, és a vonatútra nem akartam magammal vinni Olga Tokarczuk Jakub könyvei című, éppen olvasott, de igen vaskos regényét. Ezért a könyvespolcaimon füzetvékonyságú kötetet keresgéltem. Így bukkantam rá a már elfelejtett – de a célnak megfelelő – papírkötésű (в бумажном переплёте) Ilf–Petrov-könyvecskére, amelyet még réges-régen (1977-ben jelent meg) szereztem be végtelenül kedvező, engedményes áron (11,50 helyett öt forint nyolcvan fillérért).


1) Начальная фраза. Ezzel indul
    Нет ни одного гадкого слова, которое не было бы дано человеку в качестве фамилии. 
            (Ильф‒Петров «Светлая личность», глава I)
    Nem akad egyetlen rút hangzású szó sem, amelyet vezetéknévként ne viselne valaki.
            (Ilf–Petrov: A szórakozó egyed. Európa Könyvkiadó, 1977, 7., ford.: Radványi Ervin) 

2) О переводе. Egy sima, egy fordított
A szórakoztató egyed című válogatás – szöveghez illő – rajzait Réber László készítette, a találó, szellemes fordítást pedig Radványi Ervin.
...в нашей столице существовали два учреждения: губернское издательство «Водопой» и издательское общество «Золотое Лето». […]
И вот однажды Центробуква, правильно рассудив, что два издательства хорошо, а одно еще лучше, постановила слить их вместе, присвоив новому организму название «Златопой»(Ильф‒Петров «1001 день, или Новая Шахерезада»)
…fővárosunkban működött két hasonló vállalat: a Csobogó Ér nevezetű kormányzósági könyvkiadó, valamint az Aranyló Nyár társaság kiadóvállalata. […]
És íme, egyszer aztán a Főhivatal, helyesen megítélve, hogy két könyvkiadó jó dolog, de egy könyvkiadó még jobb, elhatározta, hogy összeolvasztja őket, s az új vállalatnak az Aranyér nevet adja. (i. m. 142.)

3) Как называется диаграмма на обложке? Mi a könyvborítón lévő diagram címe?

4) Visszaolvasó

5) Take home message
### водопой ’állatitató (vízparton); állatitatás’
### золотое лето ’arany(ló) nyár’
### златопой (< золотое лето + водопой)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű