Káposzta, káposzta, téli, nyári…

…káposzta. Valószínű, hogy sokan ismerik a címben idézett dalt, de az biztos, hogy nincs olyan ember, aki ne ismerné a káposzta egészségügyi előnyeit (immunerősítő hatását, gyulladáscsökkentő tulajdonságát). És még az is közismert, hogy a magyar ’káposzta’ szó szláv eredetű.


1) Капустные, или капустовые. És a káposztaféléket is fel lehet ismerni?
A konyhakertieket könnyedén, viszont a négyezernél is több káposztaféle megnevezésére nem sokan vállalkoznának. Habár… a hónapos retek (редис ~ редиска), a fehér retek (редька), a mustár (горчица), a torma (хрен), a vaszabi ~ wasabi ~ japán vízitorma ~ japán zöld torma (васаби), a pásztortáska (пастушья сумка ~ сумочник) – ha növényként nem is mindig, de ételként feldolgozva ismerős.
Mivel vaszabit nehéz termeszteni, ezért gyakran helyettesítik (természetesen nem Japánban!) mustár- vagy tormafélékkel. Ez utóbbi növénynév a хрен редьки не слаще [a torma is olyan, mint a retek: semmivel sem édesebb] ’egyik kutya, másik eb’ közmondásban is szerepel. 

2) Капуста в кухне. A káposzta konyhai hasznosítása
      белокочанная капуста   ’fejes ~ édes káposzta’ 
Она употребляется для приготовления салатов, щей, борщей, солянок, она используется в начинках для пирогов, из квашенной капусты готовят голубцы.  
    Что вы любите больше всего? 
        Щи  или борщ?
          2022 nyarán a borscs hivatalosan ukrán nemzeti étel lett, ugyanis felkerült az UNESCO kulturális örökségi listájára.

      савойская капуста   ’kelkáposzta’
Её тушат, пекут с фаршом, варят в супах, делают начинку для выпечки.
    Где часто бывает на обед фаршированная савойская капуста?
        У вас дома или в столовой?
        В ресторане или в гостях?

      краснокочанная ~ красная капуста   ’lilakáposzta’
Она используется главным образом для употребления в свежем или тушёном виде с уксусом или кислыми фруктами для гарниров для салатов.
    Как у вас готовят гарнир из красной капусты? 
        С фруктами или уксусом? 
        С яблоками, айвой или без?

      брокколи   [nőnemű, de nem rag.] ’brokkoli’
Её зелёные стебли, которые мы едим, – это на самом деле цветы. Лучший способ готовки капусты брокколи – на пару. Она хороша в салатах, запеканках, начинках, суп из неё получается очень вкусным.
    Какой способ готовки брокколи считают повары самым лучшим?
        Варить в воде или готовить на пару?
        Жарить во фритюре или тушить на слабом огне?

      цветная капуста   ’karfiol’
В пищу (например в куриный бульон) употребляют головки цветной капусты, их добавляют в салаты, ими украшают блюда, готовят из них вторые блюда (обжаривают на сливочном масле с панировочными сухарями и яйцами).
    Как называется цветная капуста в панировке / в кукурузной корочке?
        Rántott karfiol vagy párolt karfiol?
        Töltött karfiol vagy csőben sült karfiol?

      кольраби   [nőnemű, de nem rag.] ’karalábé’
Съедобная часть кольраби — шаровидный стебель, напоминающий на вкус кочерыжку капусты.
    Что является съедобной частью кольраби?
        Головки или листья?
        Кочерыжки или стебли?

      пекинская капуста ~ китайская капуста ~ китайский салат ~ салатная капуста   ’kínai kel’
      брюссельская капуста   ’kelbimbó ~ bimbós kel’
    В чём их  употребляют?
        В салатах или супах?
        В закусках или гарнирах?
 
3) На днях откроется ресторан «Капустник». Hamarosan megnyílik a Kapusztnyik [káposztás pirog] étterem
    Меню. Приятного аппетита. Mi lesz az étlapon? Jó étvágyat kívánok!
    (1) _________________________: Холодец в савойской капусте 
    (2) _________________________: Салат из капусты с грушами, изюмом и брынзой
    (3) _________________________: Салат из тыквы с пекинской капустой
    (4) _________________________: Куриный суп с кольраби и цветной капустой
    (5) _________________________: Щи из белокочанной капусты
    (6) _________________________: Суп из гуся с савойской капустой и сельдереем
    (7) _________________________: Судак с кольраби
    (8) _________________________: Рулет с лососем, грибами и савойской капустой
    (9) _________________________: Кальмары с пекинской капустой
  (10) _________________________: Голубцы из квашеной капусты с фасолью и булгуром
  (11) _________________________: Запеканка из брокколи и цветной капусты с сыром
  (12) _________________________: Пироги с квашеной капустой
Ключ: (1) kocsonya – kelkáposztalevélbe töltve; (2) káposztasaláta – körtével, mazsolával és sajttal; (3) sütőtöksaláta – kínai kellel; (4) tyúkhúsleves – karalábéval és karfiollal; (5) káposztaleves; (6) libaleves – kelkáposztával és zellerrel gazdagon; (7) süllő – karalábékörettel; (8) lazacrolád – gomba- és kelkáposztakörettel; (9) tintahal – kínai kelből készült körettel; (10) töltött káposzta savanyú káposztából – (zöld)babbal, bulgurral; (11) rakott brokkoli és karfiol – sajttal (sajtos brokkolis rakott karfiol); (12) savanyú káposztával töltött pirog (pite)

4) Visszatekintő

5) Take home message
### кочан ’(káposzta)fej’
### (ваш) стебель ’szár’
### кочерыжка ’(káposzta)torzsa’ 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű