Megbízható forrásból

A Lomonoszov Egyetem (Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова) orosz nyelvet tanulóknak készített közösségi oldala digitális technológiák alkalmazására hívja fel a figyelmet (как применять современные цифровые технологии в учебном процессе).


1) Уникальность и орфография. Eredetiség és helyesírás 
(a) A text.ru kiváló és nagyon hasznos online szolgáltatás. A műveleteket legalább százkarakternyi szövegen végzi el. Megadja, hány szóból (количество слов), hány karakterből áll a szöveg (szóközzel [всего символов] és szóköz nélkül [без пробелов]); javítási lehetőséget felkínálva jelzi a helyesírási hibákat (проверка орфографии; в тексте ошибки не найдены ~ найдена 1 ошибка ~ найдено 5 ошибок).
[Amikor próbát tettem, akkor a helyénvaló, de szleng kifejezéseket helyesírási tévedésként jelölte.]
Rendkívül fontos az eredetiségvizsgálat (проверка уникальности). A nem kölcsönzött szöveget is értékeli (уникальность: 100%), de kiszűri a plagizálást is, hiszen a felület pontos, százalékos hivatkozással mutatja meg az esetleges (de nem jelölt) szövegátvétel(ek) netes helyét. 
További két – de leginkább a hivatalosszöveg-íróknak (копирайтер) szóló – vizsgálat (заспамлённость и вода в тексте) abban segít, hogy még összeszedettebb, hatékonyabb legyen az írott munka.
A заспамлённость a szövegszennyezettséget jelzi az ismétlődő szavak és a szószám arányával. Ez az ún. ’spamesség’ elsősorban a kulcsszavak szinonimákkal, névmásokkal való helyettesítésével csökkenthető. A вода в тексте ~ водность ’szövegbeli üresjárat’ – szó szerinti ’vizesség’ – érdektelenné, „elmosódottá, szétfolyóvá” teszi a szöveget, ezért a töltelékszókat törölni kell. 
Akkor hatásos, feszes az írásmű, ha a spamtartalma nem éri el a 30%-ot, a töltelékszók mutatója pedig legfeljebb 15%. Ám ha az értékek meghaladják a 60-at, illetve a 30-at, akkor a szöveg – hatástalan. 

(b) A regisztrációköteles, fizetős orfogrammka.ru korlátozott karakterszámú szöveg helyesírását ellenőrzi (выявляет опечатки и явные ошибки). 

2) Проверка орфографии — пять орфографических ошибок. Öt hiba kerestetik
„Вода” в статье — это слова, которые не несут какой-либо смысловой нагрузки. К ним относятся фразеологические обороты, соединительные слова, речевые обороты, лишные союзы и прочие красивые, но ненужные слова. Убрать водность текста можно путём удаления ненужных слов.  
Заспамлённость текста – это соотношение содержащихся в статье повторяющихся слов к её объёму. Чаше всего авторы спамят ключевыми словами. Текст с серьёзным переспамом выглядит очень бедно и однообразно. 
В борьбе с заспамлённость наиболее выигрышный вариант — замена ключевых слов синонимами, или местоимениями. 
Ключ: «Вода» │ лишние │ Чаще │ с заспамлённостью │ синонимами или местоимениями

3) Visszatekintő

4) Take home message
### цифровая технология
### уникальность
### орфография

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű