Szóval kép? Nem rejtett üzenettel

A képen megjelenített hölgy a valóságban nem kereskedőfeleség, hanem a művész szülőföldjéről származó bárónő. Ne feledjük, hogy a festmény keletkezési éve 1918, amikor az ún. kereskedő(né)féle elemeket csak negatív szereplőkként lehetett (vagy pontosabban: kellett) ábrázolni. E politikai céllal összhangban választotta a művész is modellül a dús keblű, telt idomú hölgyet. 

Б. М. Кустодиев «Купчиха за чаем» (1918; масло, ГРМ) 

1) Купчиха за чаем. A teázó kereskedőné
    Существительные и текст «купеческое чаепитие»
    Gyűjtsön a kép alapján olyan főneveket, 
         :  amelyeket leginkább többes számban használnak;
         :  amelyeknek -a-ra, -и-re végződik a többes számuk;
         :  amelyek (akár nő-, akár hímneműek, de) -ь-re végződnek
    Mutassa be a teázós jelenetet (legalább ötmondatnyi szövegben)!
 
2) Два праздника. Két ünnep 
Nincs köze a képhez, csak a mai naphoz: 2022-ben november utolsó vasárnapja az advent ~ ádvent első vasárnapja és az orosz anyák napja.

3) Képes lapok

4) Take home message
### чай 
### чайник
### чашка 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete