Szóval kép? Akkor Chagall

Közel száz évet élt (1887–1985). Az avantgárd megkerülhetetlen képviselője. Leginkább franciásított Marc Chagall nevén ismerik. De ő Мовша Хацкелевич Шагал, Моисей Хацкелевич Шагал, Мойше Хацкелевич Сегалов, Марк Захарович Шагал is.


1) День рождения. A születésnap
Chagall 1915-ben vette feleségül számos képének ihletőjét, Bella Rosenfeldet. A New Yorkban őrzött SzületésnapДень рождения» — в Нью-Йоркском музее современного искусства) a házasságkötés évében született. 
    ª На ком женился Марк Шагал?
    ª Когда он женился на своей возлюбленной?
    ª Когда была создана картина «День рождения»?
    ª Кого изобразил художник на этом полотне?
    ª Что стало своеобразной отметкой стиля Шагала? 
            — краски или то, что герои живописца парят, зависнув в воздухе?
    ª На что вы обратили большее внимание? 
            — на маленькую комнату или на молодую пару?
            — на фигуру мужчины или женщины?
            — на коврик над кроватью или на платье девушки?
            — на букет или на воротник платья?
            — на яркий красный пол или на стол с тортом?

2) Képes lapok

3) Take home message
### кубизм
### экспрессионизм 
### сюрреализм 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű