Jelvény és jelentés

Követve a Márai Sándortól kölcsönzött témajelölő (regény)címet, íme a jelvény jelentése: ’a többnyire felsőruhára kitűzhető kis (ruha)dísz utal az adott személy valamely közösséghez tartozására, érdeklődési körére, ugyanakkor e jel – díszöltözet részeként – rangot fejez ki’. Rokon értelmű változata a kitűző, felvarró.
Tehát van, aki gyűjti; van, aki díszként viseli; van, aki hivatalból hordja. És van, aki csak – egykori utazások, találkozások, tanulmányok – emlékeként megőrzi. Mint a férjem.


1) Толкование. Értelmezés
Az egyik orosz értelmező szótár szerint a jelvény, vagyis a значок: Нагрудный знак в виде жетона, пластинки и т. п. с изображением какой-либо эмблемы, выдаваемый в ознаменование заслуг, в память о каком-либо событии или как показатель принадлежности к какой-либо организации. 
    Miben tér el a значок és a jelvény értelmezése? Jelölje az igaz állítást [+]!
    Az orosz szómagyarázat 
        ___: kitér a jelvény formájára is; 
        ___: utal arra, hogy a ruha mely részén kell viselni a jelvényt; 
        ___: külön kiemeli a katonai jelvényeket; 
        ___: megemlíti a jelvényen lévő ábrá(zolás)t is. 
Ключ: ++–+

2) На плакате. A nyitóképen van
        Медвежонок Мишка ~ Миша 
Ki ne ismerné az 1980-as, moszkvai olimpia kabalafiguráját (талисман XXII летних Олимпийских игр)? Róla szól a Misa bejegyzésem. 
        Ленинградский педагогический институт имени Герцена 
A múlt század második felében orosz szakon végzett magyar főiskolások, egyetemisták számára feledhetetlen név a Herzen-főiskola, hiszen a részképzések egyik helyszíne volt – 1972–1973-ban is.
Az 1797-ben alapított intézmény 2015-től Российский государственный педагогический университет им. А. И. Герцена (РГПУ им. А. И. Герцена, Герценовский университет). 
De azért nem irigylem például azt az ötéves kislányt, aki – ha megkérdezik tőle: Na, és anyukád hol dolgozik? – az egyetem teljes, hivatalos nevével kíván válaszolni (Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Российский государственный педагогический университет им. А. И. Герцена»).
        ХГФ (худграф ~ художественно-графический факультет)
A Herzen-főiskola grafikai karának (hátoldala szerint: évfordulós) jelvénye egy réges-régi (még múlt századi) magyar–orosz ismerkedős est tárgyi bizonyítéka. 
        Значок «Динамо»
Nem egy, nem két, de nem is három sportklub nevében szerepelt(t) a Динамо, az artefaktumokon az elmaradhatatlan, emblematikus D betűvel. Ez a jelvény még a hetvenes évek legvégén került hozzánk a városunkban rendezett lovasversenyen való tolmácsolás (egyik) fizetségeként.

3) Значки, сколько значков... Jelvények, mennyi jelvény...
    Válassza ki, melyik számú kitűzőhöz illik a reklámleírás! 
            Круглый значок с прочной английской булавкой на одежду, рюкзак, пенал, 
            на джинсовку или пиджак, на куртку или пижаму — цепляй куда угодно. 
            Состав: металл
            Диаметр: 35 мм
            Цена: 120 ₽
    Tervezze meg egyéni kitűzőjét (значок с авторским рисунком).

Ключ: 4
4) Visszatekintő
Misa  

5) Take home message
### знак ’jel’
### эмблема ’embléma’ 
### символ ’szimbólum’

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete