Szóval kép? Húsvéti

A húsvét kedvelt téma a festészetben. Az uzsgorodi születésű, de Oroszországban élő Jurij Macik (Юрий Юрьевич Мацик родился в 1956 году в Ужгороде [Закарпатская область]) munkái is ezt bizonyítják. Posztszürrealista, színgazdag, meseszerű képei harmóniát fejeznek ki. 


1) Найдите среди букв три определения и связанные с ними определяемые слова, и запишите их ниже.
    Keresse meg a betűhalmazban a – képhez kapcsolódó – három jelzős szerkezetet!
смоебуйчайукитьхэкеысчяфщолгцаёзнародныйкостюмкенъбрпдэвёитьбюыфакетжясиродэчякрашеноеяйцофывапролдёмиседэяфыцпавытьлджэлъхзщветочкивербыаашьтимьсыачалыячзундавутьёх
  
  _______________________________  _______________________________ _______________________________
Ключ: народный костюм│крашеное яйцо│веточки вербы

2) Képes lapok

3) Take home message
### яркие образы ’az élénk képek’
### ассоциативно связанные между собой фрагменты действительности ’a képzettársítás során összekapcsolt valóságmozzanatok’ 
### утверждают красоту, гармонию ’a szépséget, harmóniát erősítik

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű