Hűsítő ajánlat

Bár már szeptemberben járunk, most is kerülhet az asztalra üdítően friss, zöldségekből készített főétel.
A bejegyzésben lévő képek nem reklámok, csupán ajánlások, nyelvtanulást segítő illusztrációk.

Nyelvtanulási anyag: nem reklám, csupán ajánlás.

1) Давайте поговорим о первом блюде. Beszéljünk egy kicsit az első fogásról!
    Как на вашем родном языке называется первое блюдо?
    Какие супы вы знаете?
    Какой суп вы любите?
    Какой суп вы ненавидите?
    Какой суп вы умеете готовить?
    Вы едите суп каждый день?
    Сколько раз в неделю нужно есть суп?
    Какой суп считается традиционным в вашей стране (регионе)?
    Почему он так называется?
    Какой суп вы пробовали за границей?

2) Окрошка. Az okroska 
Az okroska (окрошка) klasszikus nyári étel. A szó eredetét a ’morzsol, morzsál, aprít’ jelentésű крошить igéhez kapcsolják, hiszen ebben a főzés nélküli levesben apróra kockázott zöldségeket találunk. A 18. század végétől ismert, tradicionális okroska elengedhetetlen hozzávalói az árpából vagy rozsból készült kvasz, az uborka, retek, kapor, zöldhagyma, só, mustár, valamint a keménytojás és a tejföl. Az ínyencek ízesíthetik még kovászos uborkával, savanyított szilvával és dúsíthatják apróra szeletelt sülthússal is.

3) Окрошка на квасе (или сметане) — это хит летнего сезона. A nyár slágere 
    Да или нет. Mert mi is az okroska? 
    Окрошка… 
        _____:   состоит из мелко нарезанных продуктов. 
        _____:   классика летних блюд.
        _____:   блюдо только на квасе.
        _____:   блюдо на квасе, кефире, минеральной воде. 
        _____:   салат.
        _____:   суп. 
Ключ: да│да│нет│да│нет│да

4) Разница. Eltérés 
    Hallgassa meg a videón lévő recept szövegét!
        Классический рецепт
    Jelölje meg, melyek azok a hozzávalók, amelyek szerepelnek [+] és nem szerepelnek [–]
    az Окрошка. Az okroska felsorolásában!
        _____:   1 литр (ячменного, ржаного) кваса 
        _____:   300 г варёной колбасы 
        _____:   3 огурчика 
        _____:   2 варёных яйца 
        _____:   2 варёных картофеля 
        _____:   5 редисок 
        _____:   3 ст.л. сметаны 
        _____:   укроп 
        _____:   зелёный лук 
        _____:   соль по вкусу
        _____:   щепотка перца 
Ключ: + – + + – + + + ++ –

5) Вместо окрошки. Okroska helyett
Ha nincs okroska, hűsít a magyar hideg paradicsomleves is.
    Перевод. Fordító
        — Hol ettél utoljára paradicsomlevest? Mert én a menzán!
        — Nekem anyukám szokott nagy adag paradicsomlevet főzni.

Nyelvtanulási anyag: nem reklám, csupán ajánlás.

6) Visszatekintő

7) Végszó
     суп  ’leves’
A hímnemű főnév kicsinyítő képzős alakja a супчик
На первое — вегетарианский суп. Батя, вот тебе тарелка супу.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű