Szóval kép? Életkép

A 19. századi pétervári festő (Иван Андреевич Пелевин [1840–1917]) zsánerképei közül kiemelkedik az Orosz Múzeumban őrzött (Русский музей) Az elsőszülöttПервенец»,1888) című. 


1) Жанровая живопись. Életképfestészet
Pelevin nemcsak a paraszti élet, a gyemekvilág bemutatását kedvelte, hanem a témavariációkat is. A Первенец két évvel későbbi változata a Кормление ребёнка ’a kisgyerek etetése’

2) По-вашему? Melyik címet adta – Önök szerint – a festő a következő két alkotásának?
    «Деревенская швея» ~ «Вдова» ~ «Детский завтрак» ~ «Дети в санях»  ~ «Крестьянские дети, переходящие ручей» ~
    «Крестьянские дети, уходящие с поля» ~ «Молодая мать» 

Ключ: «Крестьянские дети, переходящие ручей»; «Крестьянские дети, уходящие с поля»

3) Képes lapok

4) Végszó
     первенец  ’1. elsőszülött, trónörökös; 2. első vmiben’
A первый ’első’ szóból képzett первенец (az utolsó szótag hangsúlyozása: régies) eredetileg csak a fiú elsőszülött megnevezése volt; ma már – nemtől függetlenül – az elsőszülöttként érkező gyermek „titulusa”.
Это наш долгожданный сынок-первенец. Кто у вас родился первенцем? Назовите несколько первенцев науки. 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű