Szóval kép? Egy hetvenéves festmény

A gyermeki világot sokszor és sokféleképpen megjelenítő festő: Olga Bogajevszkaja (Ольга Борисовна Богаевская). Ma, október 15-én van a születésnapja (она родилась 15 октября 1914 года; скончалсь в 2000 году). Ezt a tanulmányt 1953-ban készítette.


1) Этюд Ольги Богаевской. Bogajevszkaja egyik etűdje
Ki ne ismerné és ki ne idézné fáradtság esetén Fülöp király áriájának Majd alszom én… sorát Verdi Don Carlos operájából? De ez az alvó kislányra nem vonatkozik… 
    Что делает девочка?
    Где она? В кровати или постели?
    Она здорова или больна?
    Сколько ей лет?
    Как она выглялит?

2) Где находятся произведения Ольги Богаевской? Hol, melyik múzeumban lehet Bogajevszkaja-festményt látni?
Произведения Ольги Богаевской находятся в Государственном Русском музее в Петербурге, в Государственной Третьяковской галерее в Москве, в музеях и частных собраниях в России и других странах.

3) Képes lapok

4) Végszó
     этюд  ’vázlat, tanulmány; zenedarab (képzőművészeti, zenei szakszó)
Az эскиз ’tanulmány, vázlat, skicc’, a схема ’rajzos ábra; szövegszerkezethez vázlat, séma’, a план ’terv, térkép, projekt, szövegkivonat, jegyzet’.
Музею передали более 40 картин и этюдов известных русских художников. Композитор написал первый этюд к вальсу «Татьянин день». 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű