Szóval kép? Egy titokzatos művésztől

Janus Pannonius szerint Pannónia a szép dalokat ontja, ám aki rákeres Konsztantyin Razumov (Константин Разумов) nevére, azt fogja tapasztalni, hogy ez az oroszországi festő (akinek a magánéletéről szinte semmit nem tudni, vagy ha igen, akkor az is inkább fikció) a színesebbnél színesebb képeket ontja. A vásznakon kislányok (девочки), skót juhászkutya (колли) békés egymás mellettiségben… de leginkább az álmok asszonya (женщина-мечта) – aki ezerféle pózban, dekoratív ruhában, idilli (tengert és párizsi kávéházakat idéző) környezetben, de szinte mindig partner nélkül, magányosan üldögélve – tekint a nézőre.  
A realizmust impresszionizmussal elegyítő festmények legfőbb jellemzője a kellem, báj, érzékiség.


1) Вместо автобиографии. Életrajz helyett: kiegészítés
Женщины-красавиц___ на картин___ изображаются в основном за столик___ в каф___ в одиночестве, без спутник___, возможно, они ещё не встретили свою вторую половинк___.
Ключ: красавицы │ на картинах │ за столиком │ в кафе │ половинку

2) Мальчики и девочки. Fiúk és lányok
A Séta című Razumov-festmény (картина Разумова «Прогулка») témaválasztása, kompozíciója hasonlít Szerov Gyerekek (картина Серова «Дети [Саша и Юра Серовы]») zsánerképére – a lányos változatban azonban a konvencionális kéket felváltotta a rózsaszín.
Az MI-t promptolva elkészíttettem a canva.com képszerkesztőjével a Szerov- és Razumin-alkotásokat. (Mindkét esetben azonos szerkezetű és orosz nyelvű promptot írtam, de Szerovot 2023. február végén, Razumint pedig 2023. október közepén generáltattam.) Érdemes felfigyelni arra, mennyit változott az MI (ИИ) háromnegyed év alatt.


3) Сравнение. Hasonlítgató
    Többféle összehasonlítás közül válaszhatnak:
        (1) Картины Константина Разумова «Красавица в кафе» и «На террасе»
        (2) Серов «Дети» и Разумов «Прогулка»
        (3) Разумов «Прогулка» и ИИ «Прогулка»

4) Диалоги. Társalgós
    Beszéltessék a Razumov-festmények szereplőit:
        (1) В кафе (две девушка)
        (2) На море (две девочки)

5) Képes lapok 

6) Végszó
     тайна  ’titok, rejtély’
A таить ’titkol’ igével közös a töve. Egy betűeltérés, de egészen más a тайга.
A ’titkos’тайный, a ’titokban, sutyiban, suttyomban, rejtve, lopva’тайком.
Кто сыграл сержанта в «Тайнах следствия–3»? │ Мужчина может состоять в отношениях или быть официально женатым, но при этом тайком ходить на свидания с целью измены.

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű