Kerek ez a ház

Moszkvai tervek alapján...


1) Круглый дом (дом-кольцо)? Lehet kerek, kör vagy gyűrű alakú a ház? 
Természetesen. Van erre példa – nem is egy.
Kerek perecnek is nevezik azokat a moszkvai házakat, amelyek az 1970-es években jelentek meg.
A tetszetős városi legenda szerint öt körelrendezésű épület alkotta volna – az olimpiai öt karikát jelképezve – az 1980-as olimpiai falut. A tetszetős tervek részben valósultak meg, hiszen 1979-re Moszkvában csak két körépület készült el, a továbbiak felépítését pedig leállították.
Az alapelképzelés az volt, hogy a nagyvárosban is létrehozzák (vagy inkább visszahozzák) a hagyományos szovjet lakóudvart, ahol minden elérhető gyalogosan. Ezért lett a földszinten könyvtár, gyógyszertár, különféle bolt.
Viszont nagyon hamar bebizonyosodott, hogy e kerek házak – összehasonlítva a hagyományos típusépületekkel – észszerűtlenül nagy területet foglaltak el. Ráadásul a felépítésük is igen költséges volt, hiszen nemcsak speciális falelemeket kellett gyártani, hanem íves állványzatra is szükség volt.

2) Как тамживётся? Jó-e a kerek házban lakni?
Mindenképpen különleges, hiszen Moszkvában csak két ilyen épület van. 
Ugyanakkor egy-egy ilyen, futballpályányi udvarral rendelkező, városnyi épületben 900-nál is több, trapéz alakú helyiségekből álló lakás található. Így nem könnyű a sok azonos között meglelni a saját lakást, de a közel 30 bejárat is próbára teszi a lakók leleményességét, emlékezőtehetségét. 
A sajátos forma is számos kellemetlenséggel jár. Nagyon nem egyszerű a trapéz alakú helyiségeket festeni, felújítani, a közösségi térnek szánt udvar pedig mindig huzatos, igen zajos.
De azért a lakók büszkék arra, hogy a házuk szerepel a Moszkva nem hisz a könnyeknek («Москва слезам не верит» [1979]) film záróképein; és arra, hogy itt forgatták a például a ’kanóc’ jelentésű szatirikus híradó («Фитиль» [1962–2004/2008]) több részét, valamint a Feltételes megálló («Остановка по требованию» [2000–2001])  sorozat jeleneteit is.

Круглый дом (дом-кольцо) в народе прозвали «бубликом».
Долгое время существовала городская легенда, что дома строились к московской Олимпиаде-80 в форме пяти олимпийских колец.
Первый круглый дом в Москве был построен в 1972 году (по адресу: ул. Нежинская, д. 13), а брат-близнец в 1979 году (ул. Довженко, д. 6).
Круглые дома занимали слишком много земли, они получились менее экономичными, чем обычные типовые постройки. Внутренние помещения получили форму трапеции. Круглые дворы по размеру практически равны футбольному полю. Дома вмещают квартир 900.

     » Как в разговорной речи называется круглый дом?
     » Правда ли, что круглые дома строились к московской Олимпиаде?
     » Когда были построены круглые дома?
     » Почему их перестали строить?
     » Сколько квартир в круглом доме?
     » Какую форму имеют помещения в так называемых «бубликах»?

4) Подробнее. Érdekességek
     A «Где ты живёшь?» című projekt résztvevői arról mesélnek, milyen különleges házban laknak.

5) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
наш дом, наши дома
házunk, házaink
дома
otthon (hol)
уникальный дом
egyedi, különleges
городская легенда
városi legenda
трапеция
trapéz (alakzat)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű