Heti szólás ‒ tízparancsolat

A közösség tagjainak egymáshoz való, egymást tisztelő viszonyát, illetve ennek megtartását írott és íratlan szabályok segítik.
Ilyen a tízparancsolat is.


1) Объяснение. Értelmező
A nőnemű заповедь szinonimái: предписание ’előírás’, правило ’szabály’, приказ ’parancs’. A szláv tő a поведать ’elmesél’, исповедь ’gyónás, hitvallás, vallomás’ szavakkal rokon.

2) Фразеологизм. A frazeologizmus
A tízparancsolat a legfontosabb vallási és erkölcsi intelmeket tartalmazza. A Biblia Mózes-könyveiben található gyűjteménynek (nyelvenként, vallásonként és egyházanként eltérő) többféle szövegváltozata van.
Десять заповедей ~ Закон Божий — десять основных законов в Пятикнижии. Они были даны Моисею Богом. 
Перечень заповедей в «Кратком катехизисе» Мартина Лютера. Evangélikus (Luther-féle) változat



Megjegyzés: az ötödik parancsolatban lévő Не убивай. helyett előfordul a régies Не убий. felszólító módú alak is.

3) Visszanéző

4) Take home message
### Библия ’Biblia’
### Десять заповедей ’Tízparancsolat’
### Пятикнижие ’Ötkönyv’
— ○○○ —
A vasárnaponként jelentkező bejegyzés mindig egy-egy állandósult szókapcsolatot (frazeologizmus, frazeológiai egység, frazéma ~ фразеологизм, идиома, устойчивое словосочетание) mutat be. A főcímül választott szólás így nemcsak mint a beszélés szinonimája, hanem mint a frazeologizmus egyik típusa utal – a pars pro toto elve alapján – a témára. 
Mivel az ún. frazeologizmus (még a nyelvészek körében is) gyakorlatilag parttalan kategória, ezért a Heti szólás a közmondások, szállóigék, bölcs mondások, szólások, szóláshasonlatok, társalgási fordulatok mellett közhelyszerű kifejezéseket, szlogeneket, regulákat, köszönéseket, megszólításokat, de még pólófeliratokat, falfirkákat is tartalmaz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű