Szóval kép? Illusztráció

Múltörökítő, idilli, (néha talán túlzóan is) színes festményeket-illusztrációkat készít a szentpétervári művész (художник-иллюстратор Татьяна Сытая). Ha rápillantunk a képeire, akkor – így farsang tájékán különösen – még kedvünk is támad, hogy „beforduljunk a konyhára”, s elkészítsünk egy-két finomságot.
Mert 2023-ban január 6-tól február 21-ig, az ortodox vallás szerint ünneplőknél február 20-tól 26-ig tart a farsang (Масленичная неделя в 2023 году отмечается с 20 по 26 февраля [27 февраля начнётся Великий пост]). 


1) Как называются блюда, отмеченные на картинах? Mi a képen megjelölt ételek neve? 
        __ А  блины 
        __ Б  ватрушки 
        __ В  гречка с лисичками
        __ Г  пряники
        __ Д  свадебный каравай 
        __ Е  сбитень/взвар медовый 
        __ Ж яблочный пирог 
Ключ: 1А│2Б│5В│6Г│3Д│7Е│4Ж 
2) Вкусы: сладкий и солёный. Édes ital – sós étel 
A сбитень vagy взвар tkp. ’főzet’ (angolul: sbiten) téli forró ital (mézből, fűszerekből, gyógynövényekből); nem tévesztendő össze az alkoholos-erjesztett medovúhával (медовуха).
Palacsintát mindenki tud sütni. De kóstolják meg feltétlenül a rókagombás hajdinakását (гречка с лисичками); a képes recept alapján egyszerűen el lehet készíteni. 
Jó étvágyat kívánok! Váljék egészségükre! Приятного аппетита!

3) Для ознакомительного чтения или просмотрового/поискового чтения. Az extenzív (kedvcsináló) vagy a tájékozódó olvasáshoz  
    Старинный русский народный праздник. Всё о Масленице 


5) Take home message
### сбитень медовый — старинный горячий напиток, из мёда, пряностей и трав ’főzet’
### гречка с лисичками ’hajdinakása rókagombával’
### пряники ’mézeskalács’ 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű