Egy kiemelt nap… júniusban

Alekszandr Szergejevics Puskin (Александр Сергеевич Пушкин)
1799-ben született: akkor, amikor Honoré de Balzac és Táncsics Mihály; amikor Csokonai Vitéz Mihály megírta Az özvegy Karnyóné s az két szeleburdiakat.
1837-ben halt meg, akkor, amikor megjelent Vörösmarty Mihály Szózata; elindult a Bajza József, Toldy Ferenc, Vörösmarty Mihály szerkesztette Athenaeum; amikor folytatásokban közölni kezdték Kölcsey Ferenc Parainesisét; amikor megszületett Szilády Áron; amikor Charles Dickens megírta a Twist Olivért.


1) Шестое июня. Június hatodika: Puskin-nap és az orosz nyelv napja
A Puskinra emlékező első ünnepnapot 1880-ban, a moszkvai Puskin-emlékmű avatásakor tartották (az uralkodó halála miatt azonban a május 26-ra, a költő születésének régi naptár szerinti napjára tervezett átadási ünnepséget két héttel elhalasztták, június 6-ra). 
Június hatodika 1999-ben, a költő születésének 200. évfordulóján vált országos emléknappá, s 2011-től az orosz nyelv napja is lett (первый раз на государственном уровне торжество отметили в 1999 году, в день 200-летия со дня рождения А. С. Пушкина; со временем Пушкинский день соединился с Днём русского языка).
    Сколько лет назад родился А. С. Пушкин? 
    Какого числа родился Пушкин?
    С чем соединился Пушкинский день?

2) Мистические знаки. Baljós jelek (подробнее
Puskin, miután 1830-ban megkérte a tizennyolc éves Natalja Goncsarova kezét, Bolgyinóba, a szülői birtokra utazott, hogy a házasságkötéssel kapcsolatos teendőket elvégezze. Azonban a moszkvai kolerajárvány miatt bevezetett karantén miatt (карантин при холере) több hónapig nem hagyhatta el a falut.  
Az esküvőre 1832. március 2-án került sor (Александр Пушкин обвенчался с Натальей Гончаровой). A nap délelőttjén egy anekdotába illő esemény történt. Puskin leendő anyósa (тёща) ugyanis az üzente, hogy halasszák el a szertartást, mert nincs annyi pénze, amellyel kifizethetné az őt templomba vivő fogatot. Puskin természetesen megadta a hiányzó összeget, ám azért epésen megjegyezte: De hiszen én nem önt, hanem az ön lányát veszem feleségül.
A kellemetlenségek sorozata folytatódott, hiszen esketéskor – szokatlan módon – több kellék is a földre hullott, ráadásul a huzat még Puskin gyertyáját is elfújta. Este pedig az immár anyóssá előlépett Natalja Ivanovna kezéből kiesett és eltört egy tükör.
Nem valószínű, hogy e történések miatt került sor – alig hétévnyi házasság után – 1837. február 10-én Georges d’Anthes és Puskin párbajára…

3) Не путать. Össze ne keverjük
Natalja Nyikolajevna Goncsarova-Puskina déd-unokahúga volt a festő Natalja Szergejevna Goncsarova (Наталья Сергеевна Гончарова [1881—1962]русская художница-авангардист, её дед — племянник Натальи Николаевны Гончаровой-Пушкиной).
Jelenleg kétszáznál is több Puskin-leszármazott él világszerte. A családhoz tartozásukat a Puskin-napon tartott találkozóval is megerősítik.                                                                                                                                                        
4) Visszatekintő

5) Take home message
### основоположник ’meg/alapító’
### современный ’mai, modern’
### русский литературный язык ’orosz irodalmi nyelv’

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű