Ősszel érik…

 

…de nemcsak a fekete, hanem a kék, barna, vörös, aranysárga, zöld, fehér szőlő is, amelyből – ha szakértő módon teszik – kiváló ital készíthető. De csak a 18 éven felüliek fogyaszthatják (18+)
Azt hiszem, életemben olyan rossz, nevére-sem-emlékszem bort (inkább borféleséget) még nem ittam, mint amivel 1976 őszén köszöntöttünk születésnapot Moszkvában. De hát hol volt akkor még borkommunikáció?


1) Развитие навыков говорения. Beszélésre ösztönző  
    Вино из какого винограда предпочитаете вы?
    Что такое ледяное вино? 
    Из каких сортов винограда делают токайское вино? 
    Как писать названия сортов вина и винограда? 
Подсказка: айсвайн│ из ягод фурминта, липовины, муската белого и зеты (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta)

2) Незабываемый напиток. Egy feledhetetlen ital
A портвейн ’portói bor’ különböző fajborok és évjáratok házasításaként létrehozott likőrbor. Akárcsak a spanyol шерри, a portugál мадера, a szicíliai марсала, az olasz, német вермут, a портвейн is az ún. erősített borok közé tartozik (один из сортов креплёного вина). Kellőképpen száraz és erős ital. Ha az eredeti recept alapján készül…
Csakhogy a szovjet időszakban kétféle portveinhez lehetett hozzájutni: vagy az eredeti italt szinte megközelítő ízűhöz (портвейн, близок к самому «порто»), vagy a kétes minőségű, másnaposságot (похмелье) okozó pancsolmányszerűhöz (портвейн сомнительного качества). 
Ezeket a viszonylag olcsó, de ütős borféléket 0,7 dl-es palackban árulták (ez harmadolva pontosan megfelelt az ún. kollektív italozás feltételeinek), kimérve pedig vagy pezsgős-, vagy háromliteres butéliákban lehetett elvinni. 
A múlt század második felében több mint hatvanféle erősített szovjet bort állítottak elő. A legkiválóbbnak – exportra is került belőle, de az országban csak a kivételezett helyzetben lévő személyek jutottak hozzá – az ötrubeles vagy annál is drágább Акстафа aszalt gyümölcs aromájú fehér portvein számított (производился на Московском винзаводе из сортов азербайджанского винограла). Az olcsóbb (1–2,5 rubeles) fajták címkéjén leginkább csak egy szám (13, 15, 33, 72) szerepelt. A 777 elnevezésű változat sem annyira az íze, mint inkább a „hatékonysága” miatt lett szinte már népbor a hetvenes-nyolcvanas években. Így az sem véletlen, hogy sokféle „becenevet” kapott: три семёрки ’három hetes’, три топорика ’három kis kalapács’, три кочерги ’három piszkavas’, лесоповал ’fakivágás, fadöntés’, огнетушитель ’tüzet oltó’, чернила ’tinta’.

3) Сколько они стоили? Mennyibe kerültek a 777-hez képest szinte ihatatlan zutyulékok?
    Напитки...
        «Агдам» — 2,60 руб.
        «Билэ мицне» / = Биомицин —1,70 руб. 
        «Васисубани» / = С Васей в баню — 2 руб. 
        «Золотая осень» / = Зося — 1,15 руб.
        «Кавказ» — 2,50 руб.
        «Портвейн 33» — 2,15 руб.
        «Приморский» — 2,10 руб. 
        «Солнцедар» 1,25 руб.

4) Портвейн в искусстве. Irodalmi, zenei hivatkozások 
«Портвешок» отлично шёл под разговоры на кухне, мог украсить стол в праздники, отлично подходил для того, чтобы пить его в интеллигентной компании и вести при этом умные разговоры.
    Hol, milyen körülmények között fogyasztották ezt a borocskát?

(1) Песня В. Цоя «Мама анархия» 
    «Мама — анархия / Анархия» (‎из альбома «Кино»‎, 1986/1988)
                    Солдат шёл по улице домой 
                    И увидел этих ребят 
                    «Кто ваша мама, ребята?» 
                    Спросил у ребят солдат 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                    Все они в кожаных куртках 
                    Все небольшого роста 
                    Хотел солдат пройти мимо 
                    Но это было непросто 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                        Мама — анархия, папа — стакан портвейна 
                    Довольно весёлую шутку 
                    Сыграли с солдатом ребята 
                    Раскрасили красным и синим 
                    Заставляли ругаться матом  

(2) Поэма В. Ерофеева «Москва — Петушки» 

(3) Pelevin: Buldózeristak napja (in: A Sárga Nyíl. Európa Könyvkiadó, 2007, 170.)
Reggeltől az egész város tudomást szerzett róla, mit adnak az italboltban. [...] Aha... az italboltban ma kettő kilencvenes portveint árulnak... vagyis apa csak nyolc után jön haza. A vodka pedig már fogytán. Szóval, tizenegy előtt... 

(4) Валерий Попов «Портвейновый век» 
    («Без очереди. Сцены советской жизни в рассказах современных писателей». АСТ, 2021, 425—426)
Нет, я вовсе не призываю всех снова пережить 70-е, 80-е, начало 90-х, когда пьянство было делом серьёзным, судьбоносным, когда порой, проходя по Невскому в день получки, перешагивал многочисленные тела. Не дай бог!  […]
Пили тогда много и зачастую что попало, но всё же именно огнедышащий портвейн сделался символом той эпохи. Видимо, как сейчас выражаются, «из-за лучшего соотношения цены и качества». Думаю, что под «качеством» понималась в основном сила его воздействия на организм: то есть сначала дикое возбуждение, потом отруб.  [...] Чем больше портвейн «приласкаешь», тем с большим наслаждением пьёшь.
Было много имён у любимого народа вина: люди простые ласково называли портвейн «портвешком», люди творческие придумывали названия, делающие напиток более экзотическим, иностранным, произносили, к примеру, «портвайн» или «портваген». Несомненно, он пробуждал в нас фантазию, небывалые ощущения. В тёмно-красной его глубине виделись жаркие закаты в южных морях, кровь корриды, ноздри волновал чувственный аромат каких-то недосягаемых губ. Фантазировать, вкушая его, было легко, и, что греха таить, в талантливых душах наших современников он породил много дивных картин и упоительных строф. Опасность его поначалу не ощущалась, и многие не смогли вовремя остановиться. И что значит «вовремя», если с какого-то момента он становится единственным «горючим», на котором можно «достичь недостижимого», а для творческого человека именно в этом смысл жизни. 
    Как называли люди портвейн?
    Как они произносили слово «портвейн»?
    ____________________:  ne adj isten
    ____________________:  mi tagadás, őszintén szólva 
    ____________________:  fizetésnap
    ____________________:  ár-érték arány
Ключ: портвешок, портвайн, портваген│портвайн, портваген│не дай бог│что греха таить│день получки│соотношение цены и качества

5) Скидочная карта ~ карта. Akciós ár a pontgyűjtő kártyával 
В магазинах, супермаркетах, гипермаркетах бывают акции. Благодаря товарам с особыми ценниками можно сэкономить на покупке. Цена картой ниже цены без карты.
Nemrégiben kaptam (спасибо, Жолт) egy videós üzenetet, amely az egyik orosz élelmiszerlánc boltjaiban kapható magyar borokat mutatja be. Meglepően sokféle található a polcokon. A legdrágább a tokaji Götz Pincészet hatputtonyos aszúja: a félliteres palack ára 2399.99 rubel (a felirat szerint: ВИНО ГОТЦ ТОКАИ АСУ 6 путтоней); a legolcsóbb a tokaji furmint: egy 0,75 l-es üveg ára – 20%-os engedménnyel – 439.99 rubel (ВИНО ТОКАЙ ФУРМИНТ); de például a villányi Vylyan Ördög fantázianevű cuvée-t 899.99-ért lehet megvenni (ВИНО ВИЛИАН ОРДОГ).

Nem reklám, csupán nyelvtanuláshoz ajánlott illusztráció

    Hány fokon célszerű fogyasztani a Tokaji hárslevelűt? 
    Hány puttonyos a Götz Pincészet aszúja? 
    Hány százalékos kedvezménnyel kínálják a Tokaji hárslevelű egyik évjáratát? 
    Mekkora kedvezménnyel lehet megvásárolni a Tokaji furmintot? 
    Mekkora palackban árulják a Tokaji szamorodnit? 
    Mennyibe kerül – kedvezmény nélkül – a Tokaji furmint?
    Melyik bor literenkénti ára haladja meg az ezer rubelt?  
    Mi a Tornai Pincészet prémiumbora? 
    Milyen bor a furmint – cukortartalma alapján? 
    Milyen ételekhez ajánlják a Tornai Pincészet 12–14 °C-on fogyasztandó borát?
Ключ: 10–12 °C-onhat20%-ossal20%-ossal0,5 l-esben629,99 rubelbea Götz-féle aszúé és a Tokaji szamorodniéSzürkebarátfélédeshalételekhez, salátákhoz, desszertekhez

6) Visszatekintő

6) Végszó
     вино  ’bor’
A hangsúlyra érdemes figyelni: красное вино, для лёгкого вина, какие вина. Így nem lehet összetéveszteni sem a nőnemű, ’bűn’ jelentésű чья вина, для этой вины, чьи вины, sem az ’indiai húros hangszer’-t jelentő вина (новая вина, у вины, ваши вины) szóval.
Надо ли платить за разбитую бутылку вина в магазине? Композитор не злоупотреблял вином.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű