Összeolvasás

A szótári meghatározás szerint az összeolvasás az összeolvas igével kifejezett cselekvés, illetve ennek az eredménye. Megadott mondatokból – azokat egymáshoz igazítva, vagyis „összeolvasva” – többféle szöveget lehet elkészíteni. Idegennyelv-tanuláskor különösen hasznos szövegalkotási mód. 
Magyar nyelvi és irodalomóráimon is kedvelt feladattípus volt, hiszen alkalmas volt a házi olvasmányok cselekményének felelevenítésére, az ún. „életműves” szerzők életrajzának vagy pályaképének felidézésére… és a legkülönbözőbb (vagy megadott stílusú, vagy csak alárendelő összetett mondatokból, vagy csak igekötős igét tartalmazó egyszerű mondatokból álló…) szövegek alkotására. 


1) Погнали. Hát akkor lássunk neki
    Пофантазируйте и придумайте свою, особенную историю. Elő a fantáziával!
     ↔  Válasszon ki a soronként megadott három-három mondat közül egyet-egyet (ha szükséges, kapcsolóelemként illesszen a mondatokba, mondatok közé kötő- és/vagy módosítószót)!
     ↔  Szerkesszen – ha lehet – minél többféle szöveget!
     ↔  Egészítse ki a táblázatot újabb mondathármasokkal!
       (Ha van rá lehetőség, hasonlítsák össze a keletkezett szövegeket!)


2) Visszatekintő

3) Végszó
     текст  ’szöveg’
A latin eredetű textusból lett német Text a 18. században került cirill betűs текст átírásban az oroszszótárba. A főnévből képzett melléknév: текстовый. Mindkettőben a те- betűkapcsolatot [t’e-]-nek kell ejteni.
Какие тексты Высоцкого проданы на торгах? │ В соцсетях распространяется текст, в котором утверждается, что здоровый образ жизни не несёт никакой пользы.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű