Miért érdekes?

Mert vagy újszerű, vagy meglepő, vagy leleményes, vagy… egyszerűen csak rá lehet csodálkozni. Ezért került ez a néhány szövegdarab ebbe a bejegyzésbe. 
A Gondolat Kiadó az 1960-as évektől jelentetett meg Miért szép? címmel irodalmi alkotásokat bemutató-értelmező sorozatot. A kérdésben szereplő ’szép’ a kiválasztott művek esztétikai minőségére utalt. Az én kérdésemben az így értelmezett ’szép’ helyére – értelemszerűen – az ’érdekes’ került, mert botorság lenne bármely nyelvet összekapcsolni a szép szakfogalommal. Viszont a köznapi szóhasználatunkban bátran állíthatjuk a nyelvben talált újszerűről, meglepőről, leleményesről, hogy szép… 


1) Подборка материалов на разные темы. Különböző témájú anyagokból álló válogatás

           Сердце горит страстью к языку   
Imádom a nyelvet, odavagyok érte, mindenem a nyelv. Ha pedig még emelkedettebb stílusban kívánjuk ezt kifejezni, válasszuk a szenvedélyes orosz mondatot.

           Хороший мнемонический приём    
A (nyelv)tanulás során elengedhetetlen a hatékony emlékezet, ugyanis csak így tudjuk sikeresen megjegyezni, majd felidézni és alkalmazni az információkat. Ebben segítenek az asszociációra épülő mnemotechnikai eljárások, mint a (rímes) mondóka, a felsoroló, az ellentétpárok alkotása, a mondatba foglalás, a mozaikszóvá alakítás… Példákat, ötleteket a mindennapi-posztokban találnak.

            Аргументуйте свой ответ   
A társalgás is élénkebb, ha a válaszunkat megindokoljuk, érvekkel erősítjük meg.

            Напомним   
A módosító elemek mindig élővé teszik a társalgást. Ilyen az ’emlékeztetőül, emlékeztetjük, felidézve, itt szóltunk róla’ is.  

            Как твоё новогоднее обещание?   
Ez a kérdés szilveszter és újév tájékán időszerű, de ha komoly elhatározásról van szó, akkor bármikor meg lehet kérdezni: no és hogy állsz az újévi fogadalmaddal

            Сообщают местные паблики…   
Számos, de nem biztos, hogy mindig valós információt nyújtanak az internetes helyi hír-adók, közösségi csoportok.  

            Булочная, бургерная   
Ha az orosz példamondatok szerint – régen még – kenyérboltba jártunk, akkor – most már – eljuthatunk a hamburgerezőbe is.

            Контрактники   
A Magyar Honvédségben hivatásos, önkéntes tartalékos és szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot. Az utóbbiakat hívják így.

            Хуситы заявили, что продолжат обстрел    
Hírbeli mondat. Viszont egyértelmű, hogy nem a Husz János vezette husziták jelentettek be újabb támadást, hanem a (Мухаммед Али аль-Хуси) vezetőről elnevezett katonai-politikai mozgalom tagjai, vagyis a húszik (más változatban: a hútik); orosz elnevezéssel a хуси́т ’húszi’, a хуси́ты ’húszik’

            Ковровые бомбардировки   
Hadászati kifejezés: a magyarban összetett szó, az oroszban melléknév + főnév kapcsolatából álló jelzős szerkezet (ковёр ’szőnyeg’ és бомбардировка ’bombázás’).

            Как отключить слежку и прослушку в смартфоне?   
A kérdés arra vonatkozik, hogy az okostelefonban le lehet-e tiltani a megfigyelést és a lehallgatást. A szakértők szerint van már erre lehetőség. 

            Климатические изменения (не) угрожают человечеству гибелью?   
Ezen a – mennyire fenyegeti az emberiséget a klímaváltozás – kérdésen is érdemes elgondolkodni, és cselekedni is, hogy ne következzék be a klímakatasztrófa.

            Встречка   
Ha így, szövegből kiragadva találkozunk vele, hihetnénk a встреча kicsinyítő képzős alakjának. Valójában azonban autós zsargon: a ’szemközti sáv’, valamint az ’áttérés a szemközti sávba’ kifejezés megnevezése.  

            Скатертью дорога!     
Nincs szó itt semmiféle terítőről (össze lehet hajtani). Az eredetileg (jó, sima, biztonságos utat) jókívánság a mai nyelvben éppen az ellentétét jelenti: ’fel is út, le is út’, ’el lehet menni’.

            Транспорт вернётся к обычному графику   
Városukban a vasúti építkezés miatt az utóbbi időben bonyolulttá vált az utazás. De bizalommal tölt el, hogy a közlekedés visszatér a normál menetrendhez. Legalábbis ez áll a mondatban.

2) И то, что вы нашли. Ez pedig az önök „találmánya”
    ________________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________________


3) Visszatekintő

4) На заметку
     эстетика  ’esztétika’
A görög eredetű nemzetközi szóból képzett melléknév és határozószó: эстетический > эстетически ’esztétikailag, esztétikai szempontból’, эстетичный > эстетично ’esztétikusan, vis szépen’.
A legfőbb fogalmai: a ’szép’ прекрасное és a ’rút’ безобразное, a ’fenséges’ возвышенное és az ’alantas’ низменное, a ’tragikus’ трагическое és a ’komikus’ комическое.
Отечественная мультипликация способна воспитывать эмоционально и эстетически. │ Косой срез на ветках разы выглядит более эстетично в прозрачной вазе, но функциональной роли не играет.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű