Mítoszteremtés

Mítoszok nem csak az ókorban voltak. Az egyetemes mesék segítenek eligazodni a körülvevő világban. Ám manipulatív eszközzé válnak, ha tudatosan megválasztott cél érdekében vagy leplezésére kreálják e történeteket. 
Számos példát találunk a mesterséges mintaként (elő)állított, társadalomjobbító gyerekekről… közéjük tartozik az idealizált, kitalált valóságú Pavel Morozov is. 


1) Инфлюэнсер своего времени? Korának influenszere?
A bolsevik lét a pioníroktól is elvárta az állam iránti feltétlen hűséget, azt, hogy tekintsék a családdal szemben a szovjetrendszert mindenek előtt valónak. 
A propagandakultusz a kollektivizálás úttörőhősévé tette az 1932-ben egy kis faluban meggyilkolt Pavel (vagy ahogy gyakrabban emlegették: Pavlik) Morozovot. Pavlik ugyanis – a hősgyártók érvelése szerint – a haza érdekében leplezte le és jelentette fel az apját mint kulákot. A halálával másokban együttérzést kiváltó Morozov így lett kiválóan alkalmas a hősszerepre. Életrajzát ennek megfelelően dúsították, torzították soha nem volt elemekkel.
E csinált hős létének szükségességét igazolta Gorkij, hangoztatva: Pavel Morozov „megértette, hogy még egy vérrokon is ellensége lehet a haladó szellemnek” (Morozov történetét részletezi Orlando Figes A suttogók című regénye [Európa Könyvkiadó, 2023, 170–175.]). 

2) Биографическая справка. Életrajzátszabás
    (на основе информации сайта ria.ru)
       В период коллективизации Павлик Морозов (1918–1932) являлся образцом для подражания пионеров по официальной версии, он стал активным участником борьбы с кулачеством, организовал и возглавил первый пионерский отряд в родном селе.
        Mi volt Pavlik Morozov hőstette? 
Подсказка: Pavlik – mint a kulákság elleni küzdelem példaképe – szervezte meg és vezette szülőfalujában az első úttörőrajt  
Ezzel ellentétben egyes kutatások még azt is kétségbe vonják, hogy létezett-e egyáltalán ott és akkor ilyen nevű személy. Az viszont egyértelmű, ha történt efféle, akkor Pavlik nem hazaszeretetből, hanem bosszúból jelentette fel a részeges, az anyát bántalmazó, a családot más nő miatt elhagyó apát; nemhogy rajt nem hozott létre, de még úttörő sem volt; az apát pedig nem a kuláksága, hanem az ellenforradalmároknak árusított hamis dokumentumok miatt ítélték el (за фальсификацию документов). 
       Официальная советская история гласит, что в конце 1931 года Павлик уличил своего отца Трофима Морозова. На основании показаний подростка Морозов старший был осуждён на десять лет.
        Mit hirdet a hivatalos szovjet „legenda”? Mikor vádolta meg Pavlik az apját? 
        Milyen bizonyítékok alapján ítélték el Trofim Morozovot? 
        Mire ítélték az idősebb Morozovot? 
Подсказка: 1931-ben │ a kamasz fia vallomása alapján │10 év börtönre
       Согласно официальной версии, Павлик был убит в лесу 3 сентября 1932 года.
Убийцами оказались двоюродный брат Павлика и 81-летний дед Павлика. 79-летняя бабушка Павлика была объявлена соучастницей преступления, а его организатором признали дядю Павлика. Все они были приговорены к расстрелу. Расстреляли и отца Павлика, хотя в то время он находился далеко на Севере.
        Mi történt 1932. szeptember 2-án? 
        Ki követte el – a bíróság szerint – a gyilkosságot? 
        Kit nyilvánítottak bűnrészesnek? 
        Ki volt a gyilkosság ötletgazdája? 
        Mi történt a vádlottakkal? 
Подсказка: megölték Pavlik Morozovot │ Pavlik egyik unokatestvére és a 81 éves nagyapa │ Pavlik 79 éves nagymamáját │ Pavlik nagybátyja │ kivégezték őket (még a börtönbüntetését töltő apát is)
       После гибели мальчика его мать в качестве компенсации за сына получила квартиру в Крыму. Мать много ездила по стране с рассказами о подвиге Павлика. Она умерла в 1983 году в своей квартире, уставленной бронзовыми бюстами Павлика.
        Miképpen alakult az anya élete? 
Подсказка: kárpótlásul lakást kapott a Krímben; Pavlik hőstetteiről mesélve járta az országot; 1983-ban halt meg a Pavlik-bronzszobrokkal telezsúfolt lakásában
       Имя Морозова было присвоено герасимовскому и другим колхозам, школам, пионерским дружинам, детской железной дороге, улицам и занесено первым в Книгу почёта Всесоюзной пионерской организации. 
        Miket neveztek el Morozovról? 
Подсказка: téeszeket, iskolákat, úttörőcsapatokat, gyermekvasutakat, utcákat; az ő neve kerlt be elsőként az úttörőszervezet dicsőségkönyvébe
       Памятники Павлику Морозову были установлены в разных городах. О Павлике слагали стихи и песни, была написана одноимённая опера, а великий Эйзенштейн попытался сделать о нём фильм. В 1934 году была создана «Песнь о Павлике Морозове» — слова Сергея Михалкова, музыка Франца Сабо.
        Mi őrizte Pavlik emlékét? 
        Milyen magyar vonatkozása van az emlékállításnak?
Подсказка: számos szobor, vers és dal, egy opera és egy el nem készült film │ a Morozov-dalt a Szovjetunióban emigránsként tartózkodó Szabó Ferenc zeneszerző zenésítette meg  

3) Герой или жертва? Hős vagy áldozat?
       Созданный пропагандой миф о «пионере герое» просуществовал до конца 1980-х годов. Согласно последним заключениям историков, Павел Морозов не был членом пионерской организации. В Книгу почёта Всесоюзной пионерской организации им. В. И. Ленина он был занесён только в 1955 году, через 23 года после гибели.
        Mit derítettek ki az 1980-as években kezdődött vizsgálatok? 
Подсказка: az életrajz valótlan elemeit: például az, hogy Morozov nem volt az úttörőszervezet tagja, neve is csak a halála után (1955-ben) került be a dicsőségkönyvbe; de arra még mindig nincs válasz, hogy pontosan ki és miért ölte meg – öccsével együtt – Morozovot

4) Visszatekintő

5) На запоминалку
     миф  ’1. mítosz; 1. kitaláció (вымысел, выдумка)’
A görög eredetű ’beszéd, elbeszélés’ szóból származik. A mítoszok összessége a ’mitológia’, vagyis a мифология. A diákzsargonban a ’napló’миф для родителей
Каких только мифов о зубах во сне ни придумывают люди! │ Вспомнили миф о Пигмалионе, который создал статую прекрасной Галатеи и влюбился в своё творение. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű