A végső határidő

Календарь. Naptár
Január 26-a Ausztrália nemzeti ünnepe. 1525-ben ekkor jelent meg Oroszország első nyomtatott térképe. E naphoz kapcsolódik az ún. északi főváros névcseréje is: 1924. január 26-án ugyanis Petrográdból (Петроград) Leningrád (Ленинград) lett; a város 1991-ben kapta vissza az eredeti – Szentpétervár (Санкт-Петербург) – nevet (www.calend.ru).

És 2018-ban fellélegezhetnek a diákok is ezen a januári pénteken, hiszen lezárult a tanév első féléve, lejárt a jegyhajrá végső határideje is.


Дедлайн. A végső határidő
Az angol eredetű дедлайн ’végső határidő’ (происходит от deadline; крайний срок, к которому должна быть выполнена задача) szó igen gyakori az orosz nyelvben. Divatszóként való terjedését elsősorban az indokolja, hogy az angol nyelvterületeken is népszerű. Felbukkan ugyanis filmcímként (американский психологический фильм ужасов; magyarul: Az utolsó felvonás) és képregényhős neveként is (персонаж комиксов); ilyen névvel rendeznek filmfesztivált (фестиваль кино), működtetnek honlapot (веб-сайт), forgalmaznak számítógépes játékot (тактическая игра для PC), adnak ki projektmegvalósítással kapcsolatos alapkönyvet (Том Демарк «Deadline. Роман об управлении проектами»), és így hívnak egy brit zenekart (британская группа) is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű