Me

Mi a cím? Vegyjel vagy megkezdett, de be nem fejezett szóalak?

Így kezdődik a periódusos rendszer megalkotójának, Mengyelejevnek a neve (Менделеев), és ugyancsak így kezdődik az időjelzéssel foglalkozó állat, vagyis a medve (медведь) neve is. 

Ám a két kezdőbetűn kívül az is összekapcsolja őket, hogy Mengyelejev február 2-án halt meg (1907), a medve pedig február második napján kukkant ki barlangjából vagy éppen folytatja tovább téli pihenőjét. 

Egy másik (de még februári) kötődés már kissé távolabbi: Mengyelejev születésnapja február 8-án (1834) van, a jegesmedvék nemzetközi napját pedig 27-én tartják világszerte.


Az időjósló napot választották – jó (kémiai és) szociális érzékkel – a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületében dolgozó kiskunhalasi diákok is támogató-segítő tevékenységükhöz: a halasi medvenapon ugyanis könyvekkel, játékokkal, készségfejlesztő eszközökkel ajándékozzák meg egy-egy óvoda kisgyerekeit. 

Mivel a medve meglátta árnyékát, ezért a tavasz még várat magára. Ám a Mása és a Medve («Маша и Медведь») 3D-s, animációs filmsorozat egyik epizódja már tavaszt ígér – oroszul is, magyarul is: 
«Весна пришла» (по-русски
Tavaszi zsongás (по-венгерски

Менделеев, Дмитрий Иванович (8 февраля 1834 года — 2 февраля 1907 года) — учёный-энциклопедист. Наиболее известное его открытие — периодический закон химических элементов (периодическая таблица элементов).
Второе февраля — День Медведя. Если косолапый, то есть бурый медведь высовывают нос из берлоги, значит скоро придёт весна.
Ежегодно 27 февраля в мире отмечается Международный день полярного медведя, или в русском варианте, День белого медведя. 

Запомните: бурый медведь ’barnamedve’; белый медведь ’jegesmedve’; мишка ’játékmackó’.
Erről kép is, szöveg is a Mindennapin.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete