Tárgyak és legendák

Легендарные советские вещи


(a) Milyen tárgyak vették körül az 1960–1980-as évek szovjet emberét? 
      A nosztalgia- vagy emlékfelidéző teszt segít a válaszadásban.


(1) A lakótelepi lakások elengedhetetlen bútordarabjának számított a Minszk hűtőszekrény (холодильник «Минск»).

(2) Mindenki előtt ismert az 1970 és 1988 között gyártott Lada 1200 ~ Zsiguli 1200 és a Fiat 124 találkozása (прототип первой модели «Жигулей»).

(3) Talán még ma is őriz – és nem csak a Szovjetunióban – a családi album olyan képeket, amelyek Szmena (’váltás’) fényképezőgéppel készültek (фотоаппарат «Смена»).

(4) Aki a múlt század második felében járt a Szovjetunióban, minden valószínűség szerint megkóstolta az orosz teát. De ki figyelt fel arra, hogy a teacsomagon milyen színű volt az elefánt (пачки советского чая первого и высшего сорта)?

(5) A rubin nemcsak drágakő, hanem – mindmáig létező – televíziómárka-név is (советский телевизор «Рубин»). 1956-tól gyártják az ilyen típusú készülékeket Moszkvában, természetesen most már LED-es, LCD-s változatban (жидкокристаллические телевизоры = ЖК-телевизоры ’LCD’ és LED телевизоры).

(6) A medvesajtra hasonlít (vagy fordítva) a ’barátság’ nevű sajtkreálmány (сырок «Дружба»). 

(7) A szatyor (классическая сетка-авоська).
A «сетка-авоська» cseh találmány: viszont a 19. században elkészített, eredetileg hajhálónak szánt tárgy nem vált be.
Táskaként azonban a Szovjetunióban végtelenül népszerű lett ez a bevásárláshoz használt (igen erős – akár 70 kilogrammot is elbíró –, tartós anyagból szőtt, 14 sorból, soronként 24 szemből álló) ún. háló. 
Az «авоська» elnevezést (egy orosz író, Vlagyimir Poljakov találta ki, de) ismertté a színész-komikus Arkagyij Rajkin tette. Rajkin ugyanis egy 1935-ös fellépésében – szatyorral a kezében, utalva az áruhiányra – ezt mondta: «А это авоська. Авось-ка я что-нибудь в ней принесу…». Vagyis: ’Itt van ez a talánka. Talán hozok is benne valamit…’.
A leleményes szovjetek igen sokféleképpen hasznosították ezt a manapság már kultikus – de a jelek szerint napjainkban ismét új életre kelő, környezetkímélő – tárgyat: a férfiak rákásztak vele, a gyerekek labdává gömbölygették, a nők falra akasztva hagymát, krumplit tároltak benne, télen pedig az ablakból kilógatva ez pótolta a hűtőszekrényt.

(8) A Mindennapi oroszon már részletesen írtam a csiszolt pohárról (гранёный советский стакан).

(9) A számítógépes játékok ősének számít a népszerű rajzfilmsorozattól címet kölcsönző No, megállj csak! (электронная игра «Ну, погоди» с 1984 года) játék, amely a Nintendo EG_26 Egg nem hivatalos változata. 1984-ben 25 rubelbe került (az akkori átlagfizetés ~140 rubel volt).

(10) Nem is sírt az igazán, akinek nem a Háp-háp nevű samponnal csutakolták gyerekkorában a haját (детский шампунь «КРЯ-КРЯ»). A márka – megújított változatban – még most is a piacon van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű