Gombba ne kerüljön gomba

Aki effélét ír, bizton állíthatják róla, hogy bolondgombát evett.
De igazából milyen gombát lehet enni? Erről már a magyar(országi) gombák kapcsán a Gomba című részben beszámoltam. Most viszont a gombászkodás orosz vonatkozása következik.


1) Что такое «грибы»? Mi is a gomba?
Ahogy Soproni András az Orosz kulturális szótárban (Corvina Kiadó, 2008) írja, kissé emelkedetten: az orosz ember számára a gomba „nem egyszerűen étel, hanem ‒ a vadgyümölccsel (→ ягода), no meg a horgászattal (→ рыбалка) vadászattal (охота) együtt ‒ a természethez közeli, mondhatni: az igazi élet szimbóluma”.
A gombaszedés időszaka júliustól szeptemberig tart. A gombászkodás ceremoniális voltára utal a téma gazdag lexikája is: az (грибник), aki gombát szedni megy (ходить за грибами), alaposan ismeri a gombatermő helyeket (грибные места), és soha nem feledkezik meg a gombaszedés optimális idejéről (грибная порa, грибная погода), és mindig örvendezik, ha kiadós, gombanövelő eső esik (идёт грибной дождь; elvont jelentése: ördög veri feleségét).

2) Как готовить грибы? A gomba elkészítésének módjai
Fogyasztják ‒ akárcsak nálunk – frissen, de a baráti beszélgetések, tósztokat kísérő falatkák elmaradhatatlan része a sózott és/vagy marinált gomba is.
Mi magunk is könnyedén tartósíthatjuk (a szárítás vagy fagyasztás helyett) a gombánkat ‒ még a piacon vásároltakat is. Két (videós) receptet ajánlok:
     (1) Солёные грибы грибы вешенки. Sózott laskagomba (ecet nélküli, gyors fogyasztásra)
     (2) Маринованные грибы на зиму. Marinált csiperkegomba (ecettel pácolva, télire tartósítva)
               Список ингредиентов на 5-6 кг сырых грибов: 
                    3 л воды для отваривания, 2 ст.л. соли с горкой 
                    маринад
                         2,5 л воды,100 г соли, 150 г сахара, 250 г 10% уксуса 
                    пряности (в каждую банку 0,5-0,7 л): 
                         0,5 лаврового листа, 2 горошины душистого перца, 1 бутон гвоздики, 
                         щепотка чёрного перца горошком, 1 зубчик чеснока (по желанию)

3) Самые популярные грибы. Az oroszok kedvenc gombái
        белый гриб    (nem fehér!, hanem vargánya)
           Его называют и боровиком: он растёт преимущественно в сосновых лесах. 
        подберёзовик    (a tinóru egyik változata; az elnevezés a termőhelyre utal) 
           Под берёзой старичок, на нём бурый колпачок. Отгадали загадку?
        подосиновик    (a tinóru másik változata; a név a kalap színét jelzi)
           Он назван по цвету шляпки, напоминающую окраску осиновых листьев осенью.
        рыжик    (a tejelő gombák összefoglaló neve, ide tartozik a rizike is) 
           «Маленькие красные» занимают вторую ступень грибного пьедестала почёта – сразу после белых.
        лисичка    [обыкновенная, или лисичка настоящая, или петушк] (sárga rókagomba)
           Лисичку считают исключительно ценным грибом.

     Ответьте по-русски. Magyarra oroszt
           A felsoroltak között a legértékesebbnek tartott gomba. 
           A kalapja avarszínű. 
           A ’nyírfa alatt öregapó, a fején egy barna satyó’ találóskérdés megfejtése. 
           A vargánya után a legnépszerűbb gomba. 
           Emlegetik (Csehov nyomán) ’kicsi piros’-ként is. 
           Főként fenyőerdőkben nő, erre utal a másik neve. 
           Kakaskának is nevezik. 
           Termőhelye többnyire a nyírfaerdő. 
Ключ: лисичка │ подосиновик │ подберёзовик │ рыжик │ рыжик │ белый гриб / боровик │ лисичка │ подберёзовик
4) Visszatekintő

5) Take home message
### солёные грибы
### маринованные грибы
### свежие грибы

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf