Hideg szél fúj

Kétféle a folytatás: ha a Fonográf együttes megzenésítése hangzik fel, akkor Csukás István-versszövegben, ha viszont katonadalként éneklik, akkor népdalban.
És mi kell(ett) a télidéző időben, szél ellen? 


1) Оренбургский пуховый платок. Az orenburgi pehelykendő
Az Urál folyó partján (Európa és Ázsia határán) található Orenburg a pihekönnyű kendőjéről lett híres. Ez a kecskeszőrből (géppel) kötött kendő (вязаный платок из козьего пуха)  – a matrjoskához, a tulai szamovárhoz, a palehi, hohlomai festett faedényekhez hasonlóan – Oroszország jelképe. 
Az első orenburgi kendők a 18. században jelentek meg, ismertté azonban csak a 19. század második felében – a párizsi világkiállítás eredményeként – váltak. A kezdeti kézművességet az 1930-as évektől a gyári előállítás váltotta fel (évente több mint ötvenmillió kendő kerül piacra).

Eredetileg csak három (fehér, szürke, bézs) színben, három változatban készült e termék:
(a) az egyszerű pehelykendő (простой пуховый платок ~ шаль) mindennapi viseletre szánt, szürke (nagyon ritkán fehér), vastag, igen meleg kendő;
(b) a csipkekendő (платок ажурный пуховый; köznapi nevén: паутинка, vis pókhálócska) ‒ többnyire ünnepi viseletként használt, leheletkönnyű, csipkefinomságú fehér kendő; 
(c) a stóla (палантин) a csipkekendő (alak)változata.

Az orenburgi kecskék pehelyszőre sokkal finomabb, mint az angórakecskéké (gyapjuk a moher) vagy a kasmírkecskéké (pehelygyapjuk a kasmír). A különlegességet meg is kell fizetni: a csipkekendő vagy stóla ára 5-6 ezer rubelnél kezdődik.
Állítólag, ha a csipkekendőt bele tudjuk gyümöszölni egy lúdtojás héjába vagy át tudjuk húzni a karikagyűrűnkön, akkor megnyugodhatunk: a kendőnk eredeti orenburgi munka (подлинное изделие под именем известного бренда «Оренбургский пуховый платок»). 
     Каких видов бывают оренбургские платки?
     Какого они цвета?
     Как называется наиболее тёплый вид платка?
     Что такое «паутинка»?
     Когда используются ажурные платки и палантины?

2) Праздничный день. Ünnepi nap
14 октября — в народной традиции переход от осени к зиме, начало свадебного сезона. С этих дней скот больше не выгоняли на пастбище, завершали все полевые и огородные работы.
14 октября — православный праздник Покров Пресвятой Богородицы (Istenszülő oltalma) и День Оренбургского пухового платка. Стало традицией выходить на улицу в этот день, укутавшись в тёплый, уютный оренбургский пуховый платок. Женщины Оренбуржья наденут изделия оренбургских мастериц-пуховязальщиц, ведь народная пословица гласит «В Покров день – платок надень».
     Milyen nap a népi hagyomány szerint október 14-e?
     Milyen két ünnep kapcsolódik október 14-hez?
     Hogyan ünneplik ezt a napot az orenburgi terület asszonyai?
     Mit jelent a szlogenné vált közmondás? 

3) Песня. Műdal
     (1) Слова песни 
     (2) Послушайте песню.
     Людмила Зыкина «Оренбургский пуховый платок» 
Ключ: (1) накинь, (2) Оренбургский, (3) вязала, (4) платок, (5) пуховый
4) Visszatekintő
5) Take home message
### оренбургский
### пуховый
### платок

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf