Mi a kapcsolat a ’kirza’ és a csizma között?

Most, hogy lassan befejeződik városunkban az egykori második szovjet laktanya hasznosítása is, eszembe jutott, milyen csizmában jártak a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben az ott lévő kiskatonák (amikor bevásárláskor a tisztjeiket kísérték). Sajátos anyagú és küllemű lábbeli volt ez, amelynek anyaga magyarul – jobb híján – szurkosvászon, oroszul кирза.


1) Кирза. Bőrhelyettesítő
(1) A kirza sajátos oldattal átitatott, több- (három- vagy öt)rétegű, sűrű, erős, pamutszövet.
(2) Többféleképpen – de nem bizonyítottan – magyarázzák a szó eredetét. 
A népi etimológia szerint a szó a műbőr termékeket gyártó kirovi gyár kurtított nevét rejti (кировский завод > кир- + за- > кирза). Ám ez azért sem helytálló, mert a gyár népi neve éppen a műbőr alapján lett [iszkozs] (искусственная кожа > ис- + кож- > искож).
Nem állja meg a helyét az a feltételezés sem, mely szerint a кирза az angol – ugyancsak anyagnevet jelentő – kersey oroszosított alakja.
Van olyan próbálkozás is, amely szerint a szónak köze lehet a Vasmer-féle etimológiai szótárban lévő (oroszul: словарь Фасмера) „кирза «слой промерзшей земли»”, azaz ’fagyott földréteg’ szócikkben foglaltakhoz.
(3) Az anyag első változatát a 20. század elején egy Pomorcev nevű feltaláló készítette el, tojássárgájával, gyantával, paraffinnal átitatva a háromrétegű pamutszövetet (пропитал эмульсией многослойную хлопчатобумажную ткань). Ezt az elfeledett, de 1941-ben Ivan Plotnyikov mérnök vezetésével rohamtempóban továbbfejlesztett, szintetikus gumival átitatott, bőrhelyettesítő alapanyagot – olcsósága és tartóssága miatt – a nagy honvédő háború idején kezdték el hatalmas mennyiségben gyártani és felhasználni. Ma is készítenek ebből a disznóbőr hatású vászonszerűségből katonai csizmát, biztonsági övet, töltény- és laptoptáskát…
E bőrhelyettesítőből készült csizma kezdetben (is) kényelmetlen lábbeli volt, hiszen csak kapcával lehetett hordani (кирзовые сапоги были некомфортными для ног; никакие носки под них не надевали — только портянки). Ráadásul csak 38-as mérettől gyártották, ezért – különösen a nőknek – akiknek kisebb volt a lábuk, alaposan meg kellett küzdeniük a méretkülönbséggel.  
A második világháborútól kezdve nemcsak a katonák, hanem a falvak lakói, erdészek, halászok, vadászok is használták ezt a sajátos lábravalót országszerte. Volt olyan időszak, amikor a fiatalok legfőbb vágya egy ilyen csizma megszerzése volt.
Bár néhány más ország katonasága is hivatalos lábbeliként viselte ezt a szurkosvászonszárúnak nevezett csizmafajtát, de aztán ezek az államok előbb-utóbb (például az endékás németek 1968-ban, a finnek 1990-ben) komfortosabb viseletre cserélték. Oroszország pedig 2005-től fokozatosan tér át a csizmáról és a hozzátartozó kapcáról (портянок) a kényelmes, egészségkímélő surranóra (берцы).

2) Кирзовая обувь ~ кирзовые сапоги ~ кирзачи
Кирзаирза) — многослойная плотная прочная хлопчатобумажная ткань в качестве заменителя кожи (= кожзаменитель ~ кожзам).
Кирзовые сапоги шьются из кирзы — из многослойной прочной хлопчатобумажной ткани, пропитанной раствором каучука и обработанной специальным водоотталкивающим составом. Из одного квадратного метра кирзы получались две пары сапог.
Достоинства этой материи заключаются в том, что она одинаково хорошо выдерживает жару и мороз, а также хорошо защищает ногу от влаги. Сапоги носили без носков, на ноги наматывали портянки.
Тяжелее всего в кирзовых сапогах приходилось женщинам. Ведь размеров меньше 38-го не производили, они были не по ног.
    Что такое кирза?
    В каком качестве употребляется кирза? 
    Сколько пар сапог получалось из одного квадратного метра кирзы?
    Из чего шьются кирзовые сапоги?
    Как ещё называются кирзовые сапоги? 
    Что шьётся из кирзы?
    Из какой ткани делается кирза? 
    Чем пропитана ткань?
    Чем обработана ткань?
    Как она выдерживает жару и мороз?
    Как она защищает ногу от влаги?
    Что она защищает от влаги?
    От чего она защищает ногу?
    Как носили кирзачи?
    Что наматывали на ноги?
    Кому приходилось тяжелее всего в кирзовых сапогах?
    Почему приходилось женщинам тяжелее всего в кирзовых сапогах?
    Что значит выражение «сапоги не по ног»?
 
3) Сообщения в фейсбуке. Miről szólnak a Facebook-hozzászólások?
    ⸨ Кто-нибудь видел кирзачи, которые не протекают?
    ⸨ Только что хотела написать, что в 60е годы работники леса и специалисты жаловались на то, что работать в кирзачах невозможно
    ⸨ Холодные зимой и жаркие летом…
    ⸨ В Советской армии выдавали новенькие и очень вонючие кирзачи. Надо было ухаживать, чистить и смазывать кремом для обуви или ваксой.
    ⸨ А сейчас их производят? да. есть, но трудно найти
    ⸨ Всё детство ходил в них в горы, тур ботинок не было у нас в продаже.

4) Visszatekintő

5) Take home message
### кирзовые сапоги ~ кирзачи
### кожзаменитель ~ кожзам
### берцы

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű