Kinyílott a pitypang

Elterjedt, már-már néphagyomány az a történetke, mely szerint az egyetemen növénytanból vizsgázó hallgató – elmerülve a latin nevek világában – még a pongyola pitypangot is ’pongiola pitipang’-ként emlegette. Ilyen félreolvasás az orosz szavakkal is megtörténhet, mint a сидит kedvencemmel, amely „magyar tolmácsolásban” ’cugum’ lett.


1) Растение. Egy növény
A gyermekláncfű (vagy pongyola pitypang, vagy pitypang, netán cikória – hogy a legelterjedtebb neveket említsem) oroszul одуванчик полевой ~ обыкновенный ~ лекарственный ~ аптечный. Az elnevezés a -дуть ’-fúj’ tövű igével rokon. 
Repülőszőrös magja (семянки с хохолком из белых волосков), amelyet leginkább fújókaként emlegetnek, gyerekek kedvelt játéka. A növény népi elnevezése is ehhez kapcsolódik: одуван, ветродуйка, летушка, воздушный цвет. A gyógyhatása miatt ’nagyi füve’-ként (бабушкина трава) is ismert.  
A gyenge, csendes, idős nő tréfás-ironikus elnevezése a божий одуванчик (тётя Ира божий одуванчик).

2) Одуванчик воздушный как примета весны. A tavasz hírnöke
    (источник
    Illessze a szövegbe a (zárójelben megadott betűhalmazból összerendezhető) valós szóalakot!
По народным поверьям он символизирует силу __________ [лонцас] и света, считается цветком верности, __________ [часться]. А вот __________ [текбу] из одуванчиков, как ни странно, говорит о том, что отношения скорее всего будут короткими…
    (1) Minek a jelképe a népi hiedelem szerint a pitypang?
            (a) a napé és a világosságé; (b) a napé és a világmindenségé
    (2) Mit fejez ki a pitypang virága?
            (a) hűtlenséget, boldogtalanságot; (b) hűséget, boldogságot
    (3) Mit üzen egy pitypangcsokor?
            (a) hamarosan véget ér a kapcsolat; (b) hamarosan új kapcsolat kezdődik
Ключ: солнца, счастья, букет1a; 2b; 3a
    Egészítse ki a magyar nyelvű szöveget!
В старинной легенде рассказывается, что на Руси одуванчик был самым любимым цветком: давал нектар пчелам, цветы на венки — девушкам, его корни лечили больных, а ночью золотистые цветки освещали дорогу путникам. Но однажды небо нахмурилось, и в степи появились злые наездники, сеявшие повсюду смерть и разруху. Одуванчик спрятал свои лепестки, наклонил головку, не желая служить злым людям. Прошло время, сгинуло чёрное племя, однако одуванчик ничего не забыл. В ясную погоду приносит он радость, но только появляется туча — закрывает свои лепестки, предупреждая о ненастье.
Réges-régen a pitypang volt az oroszok __________ ____________________t biztosított a méheknek, virágot a lányok __________jához; a gyökere __________eket gyógyított, éjszaka pedig aranyló virágai __________ották meg az utat a vándorok számára. 
Egyszer azonban elsötétült az __________, és a sztyeppén gonosz lovasok jelentek meg, halált és pusztulást hozva magukkal. A pitypang elrejtette __________, lehajtotta a fejét, nem akart tisztességtelen embereket szolgálni. Telt-múlt az idő, és a sötét szándékú törzs elvonult, a __________ azonban semmit sem felejtett. Ezért __________ időben ma is örömet hoz, de amint __________ jelenik meg az égen, összezárja szirmait, így __________ a rossz időre.
Ключ: legkedveltebb virága; nektár, koszorú, beteg, világít; ég; szirmait; pitypang; tiszta, felhő, figyelmeztet

3) Примета для влюбленных. Azoknak a szerelmeseknek, akik (egy csipetnyit is) hisznek a népi jóslásban… 
Если за один раз удастся сдуть все семена одуванчика, загаданное желание обязательно сбудется, правда, при условии, что из сдутых семян вырастет хоть один цветок.
    Ha sikerül az összes pitypangmagot egyszerre lefújni, akkor – egy feltétellel – teljesül a kívánság.            Pontosan mi is ez a csalafinta feltétel?
Можно гадать на венках, сплетённых из одуванчиков и пущенных по воде: чей венок не утонет, ту девочку ждёт в ближайшее время свадьба.
    Mit jelez a lány számára, ha a gyermekláncfűből font koszorú a vízre bocsátás után nem merül el? 
Если положить под кровать корень одуванчика, то брачный союз будет удачным и потомство не заставит себя долго ждать. 
    Hova kell tenni a pitypanggyökeret, hogy tartós legyen a házasság és a gyermekáldás is hamar megérkezzék?
Ключ: az elhullott magból legalább egy növénykének ki kell kelnie; esküvőt; az ágy alá [ágyneműtartós kanapéval rendelkezők gondban lehetnek!]

4) Visszatekintő

5) Take home message
### организм 
### животное 
### растение

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű