Szóval kép? Ez tette ismertté Levitant

Siskin medvét, Levitan pedig embert nem tudott ábrázolni. Az Őszi nap. SzokolnyikiОсенний день. Сокольники») kép különlegessége, hogy a parkban sétáló hölgy alakját nem Levitan, hanem Csehov testvére festette meg. Így ez lett az egyetlen, emberalakos Levitan-alkotás.


1) «Осенний день. Сокольники». Őszi nap. Szokolnyiki [= moszkvai park]
    Опишите картину, употребив данные ниже выражения. Mutassa be a képet!
            Данные картины 
картинаживописец │ Исаак Ильич Левитан
1879 │ купить картину │ Павел Третьяков │ Москва │ ГосударственнаяТретьяковская галерея
        Что изображено (кто изображён) на картине? 
пейзаж │ ранняя осень │ хмурый осенний день │ парк │ небо и облака │ вечнозелёные сосны │ жёлтые листья │ опавшая листва │ зелёная трава │ тропинка, дорожка, аллея │ пустая скамейка │ маленькая фигура женщины │ идти навстречу к зрителю │ ветер │ ощутим воздух 
на переднем плане │ на заднем плане │ мрачнуе и светлые тона │ контраст │ центральный элемент

2) Képes lapok

3) Take home message
### пейзажист
### передвижник
### реалист-импрессионист 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű