Szóval kép? Goncsarova festette

Goncsarova (Гончарова, Наталия Сергеевна «Пьющие вино» ’borivók’) olajfestménye 1911-ben készült. Aktualitását az adja, hogy (különösen ősszel) gyakoriak a borfesztiválok. 


1) Сообщение. Üzenet a kép alapján
Напишите небольшое сообщение в мессенджере своему знакомому о том, 
    где, когда, с кем вы были на винном фестивале, 
    какие вина пробовали, 
    как вам понравились программы, 
    какова была атмосфера?
Írjon a Messengeren egy rövid (de képaláírásnál hosszabb, legalább öt-hat mondatnyi) üzenetet a(z elképzelt) ismerősének arról,
    hol, mikor, kivel vett részt a borfesztiválon, 
    milyen borokat kóstoltak,
    hogy tetszett a program,
    milyen volt a hangulat.

2) Используйте сайты. Hasznosítsa a weboldalak szövegeit is!

3) Képes lapok

4) Take home message
### винный фестиваль
### дегустация вина
### мероприятие, посвящённое винам 

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű