Nevezetes látnivalók

Van, hogy magyar nevet kapnak (így lett Nagyszínház a Большой театр, Péter–Pál-erőd a Петропавловская крепость, Tretyjakov-képtár a Третьяковская галерея). 
Van, hogy részben válnak magyarrá (ilyen a Спасская башня Szpasszkaja [esetleg: Szpasszkij] torony megnevezése). 
Van, hogy az „eredeti” és a „fordított” elnevezések váltakoznak (például Andrej Rubljov Троица ikonját Troica és Szentháromság címmel is emlegetik). 
Van, hogy megmaradnak az eredeti formák (ki ne emlékezne Mihail Bulgakov A Mester és Margaritájának első mondatára: „Egy meleg tavaszi estén, az alkonyat órájában, a Patriarsije Prudin két férfiú jelent meg”, de nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy a Moszkva központjában lévő Patriarsije Prudi [oroszul: Патриаршие пруды] – tulajdonképpen a patriárka tavai – egy park [s benne a 2,5 méter mély tó] neve).


1) Достопримечательности. Egytől egyig nevezetesség: nem érdemes kihagyni
    Спасская башня. Szpasszkij torony 
A Kreml főbejáratának számító gótikus torony (a rajta jóval később elhelyezett, jelenleg nemzeti himnuszt játszó órával [часы-куранты]) a 15. században épült. Kezdetben a Szent Frolusz és Szent Laurusz vértanúk nevét viselő (de ma már nem létező) templom alapján Frolovszkajának ~ Frololavrovszkajának nevezték (первоначальное название башни [Фроловская, или Фрололаврскаяпроисходит от имени Фрола и Лавра).
A 17. században egy csodás felépülést a Megváltó ~ Megmentő Krisztus ikonjának (икона Спаса Нерукотворного) tulajdonítottak. Ezt a csodatévő ikont a Kreml területén lévő Uszpenszkij székesegyházba a Frolusz-torony kapuján keresztül juttatták el. Az eseményre emlékezve a kaput az ikon nevéből képzett szóval (Спасские ворота) kezdték emlegetni. A népi elnevezés egy 1658-as cári rendelettel vált hivatalossá, és lett ezt követően nemcsak a kapu, hanem a torony megjelölése is.
    Храм Василия Блаженного, или Покровский собор. Boldog Vazul-székesegyház ~ az Istenanya oltalma-templom
A tizenegy, kisebb épületből álló együttes központi temploma az Istenanya oltalma nevet viseli (innen a székesegyház Покровский собор elnevezése). Az egyik kiemelt melléktemplomot Boldog Vazul emlékének szentelték (innen ered az újabb, de ismertebb név). A Vörös téren álló, 16. században épült különleges elrendezésű székesegyház az UNESCO világörökség része.
    Храм Христа Спасителя. Megváltó Krisztus-székesegyház
Van már róla bejegyzés
Amikor Moszkvában jártunk, az Osztozsenkán (на улице Остоженка) szálltunk meg, néhány percre a Kropotkinszkaja metróállomástól. Így nap mint nap láttuk a világ legmagasabb ortodox templomát, ahová gyakran be is tértünk. 
    Новодевичий монастырь и Новодевичье кладбище. A Novogyevicsij-kolostor és a Novogyevicsi temető 
Kolostor és sírkert, de ennél sokkal több… Nem véletlenül került a világörökségi listára mint kiemelkedő értéket képviselő helyszín. A kolostor területe a már a 16. század óta temetkezési hely. A kolostoron kívül lévő temető pedig a 20. század elejétől lett a művészek, tudósok, politikusok nyughelye.
Az épületegyüttes egy része jelenleg is női kolostor. Egyébként a новодевичий elnevezés is erre utal: ez volt ugyanis a 16. században az új női kolostor, vagyis: новый девичий монастырь.
    Önök milyen néven emlegetik az itt bemutatott nevezetességeket?
    Moszkva főutcája a Тверская улица. Önök szerint Tverszkij vagy Tverszkaja utca?
    És a Kreml leghíresebb tornya: Szpasszkaja vagy Szpasszkij?
 
2) Visszatekintő
Csillagok, csillagok… a Kreml-tornyokon Nem annyira gyakori 
 
3) Take home message
### башня
### монастырь
### кладбище

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete