Gyakran előfordult 2023-ban

Több mint ötven éve, német ötlet alapján kezdték el világszerte megnevezni az év szavát. Ma már az ún. nagy (szótár)kiadók mellett más szervezetek, intézmények is – gyakran nem csak egy kategóriában – közlik a „leg”-eket.


1) Первое слово «Слова года». Az első év szava
В 1971 году в Германии словом года было выбрано непокорный ’engedetlen, makrancos’ Wort des Jahres» — aufmüpfig).

2) «Слово года —2023». Az év szava 2023-ban
    (1)
A(z amerikai) Merriam-Webster online szótár szerint (онлайн-словарь Уэбстера) a gyakoriság alapján első helyre az autentikus ’hiteles ~ аутентичный’ melléknév került. Némi csalafintaság azért van a megjelölésben, hiszen a szótár képviselője is elismerte, hogy a döntés során az olyan szavakat, mint a szerelem, szeretet, hatás, figyelmen kívül hagyták. 
A közösségi oldalakon a bejelentést követően – szinte azonnal – a szó alakváltozata viccszövegben is helyet kért magának: 
    — Какие ваши любимые мифические персонажи?
    — Сон, спокойствие и аутентичность. 
    (2) 
A Collins English Dictionary nyomtatott és online szótár választottja az Artificial Intelligence ~ AI, vagyis a ’mesterséges intelligencia ~ искусственный интеллект ~ ИИ’ kifejezés lett.
    (3)
A Cambridge Dictionary (Кембриджский словарь английского языка) a hitelességgel, bizonyossággal és az MI-vel összefüggésben a hallucinate, azaz a ’hallucinál ~ галлюцинировать’ igét nevezte meg győztesként.
    (4)
A legmerészebb és legegyedibb szót az Oxford University (издательство Оксфордского университета) választotta. Megítélésük szerint 2023-at a szlengből ismertté vált rizz jellemzi leginkább. Összetett jelentésű, többféle szófajú szó — ’stílus, báj, vonzerő; képesség a romantikus vagy szexuális partner elcsábítására, csajozás/pasizás, elcsábít’ jelentéssel. Feltehetően a charisma  rövidülésével jött létre (ризз — сленговое выражение со значением ’стиль, шарм, привлекательность’, укороченный вариант слова «харизма»).
Rizz — это сленговое слово со значением ’умение привлечь потенциального партнёра’. Термин придумал стример платформы Twitch Кай Сенат в мае 2021 года.
Существует три типа rizz: W (наивысшие навыки), V (средние навыки), L (самые низкие навыки). Существует и «безмолвный rizz». Это крайне редкая форма rizz, когда человек настолько сексуален, что может без слов завладеть вниманием окружающих.
Блогеры придумали лайфхаки для успешного rizz. Популярным способом добиться внимания стали лёгкие поглаживания снизу вверх по руке, а затем «нечаянное» касание подбородка партнёра.
        Mikor keletkezett a rizz szó?
        Kinek a szóalkotása?
        Hányféle rizz létezik?
        Milyen gesztussal lehet magas szintű rizzt  elérni?
    (5)
A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport választása szerint az év szava a chatGPT, antiszava a lombkoronasétány, ifjúsági szava a pacek és irodalmi szava a hazaszótár
    (6)
Институт русского языка им. Пушкина выбрает слово 2023 года.
Az idei választást a megújult Грамота.ру vezette. A több jelölt – джипити/GPT  ’GPT’, промпт/промт ’prompt’, возвращенцы ’visszatérők [az országot elhagyó, de később visszaköltöző emberek], имба ’tök jó, duuurva ~ круто, превосходный, лучший [szleng], база ’ez így van, ez az alap, ez egyértelmű ~ это база [szleng] – közül a választók győztesként a ’mesterséges neuronháló’ jelentésű нейросеть nőnemű főnevet jelölték meg.

3) Как влияет ИИ на жизнь? Az MI hatása az életünkre
    Можем ли мы быть уверены в том, что
        ученик или студент сам написал работу? 
        :  премьер сделал заявление? 
        :  актёр сыграл роль?
        :  картину написал художник?
        :  выпустили новое авто?
        :  произошло ЧП?
        :  валит снег?
    А у вас какие вопросы? 

4) Visszatekintő

5) Végszó
     год  ’év’
Az indoeurópai (gut, good) tőre visszavezethető годити ’illik, passzol, boldoggá tesz’ igéből képzett főnév. Ez a tő található a погода ’időjárás’ szóban is.
Ragozásakor a hangsúlyra és a többes számú birtokos eset alakjára kell kiemelten ügyelni:
что? го́д, что? го́д, чего? го́да, чему? го́ду, чем? го́дом, о чём? о го́де ~ в чём? в году́;  
что? го́ды ~ года́, что? го́ды ~ года́, чего? годо́в ~ лет, чем? года́м, чем? года́ми, о чём? о года́х.
Цены в ресторанах на празднование Нового года выросли на 5–15%. │ Чемпион играл за клуб в 1999–2001 годах.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Az a bizonyos kis fekete