Szóval kép? Témavariáció

Újév-ábrázolás kőnyomaton és képeslapon. Hasonló képelemek, eltérő megformálás. 
A kőnyomatot Sztyekoljscsikov (Вячеслав Константинович Стекольщиков «С Новым годом», 1962), a képeslapot Vasziljkovszkaja (Т. Васильковская «С Новым годом!» [Эскалатор мертополитена, 1967]) készítette.
Vajon a képeslap véletlen „utánfestés”, esetleg „ötletkölcsönzés”? Vagy mindkét festőnek társadalmilag előírták a metró népszerűsítését? Önök szerint?


1) Литография (1962) и почтовая открытка (1967). Kőnyomat és képeslap 


2) Képes lapok

3) На заметку
     эскалатор  ’mozgólépcső’ 
Az angol escalatorból lett эскалатор orosz meghatározása szerint: непрерывно движущаяся лестница для подъёма и спуска людей (обычно используется в метрополитене и в общественных зданиях). Hangalakja hasonlít a ’kotrógép’ jelentésű экскаватор-ra, ezért tévesen *экскалатор-nak is nevezik.
Ввели в строй быструю пересадку на другие виды транспорта с помощью эскалаторов и лифтов. │ Протяжённость эскалаторов второго вестибюля «Рижской» составит около 129 м. Они будут одними из самых длинных в метро Москвы.

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről. És a 20. század közepétől már a mesterséges intelligencia is.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű