Kóstolták már?

Középiskolás korom novgorodi emléke az iskolai menzán fogyasztott, korábban nem ismert, langyos, zselészerűen kocsonyás, savanykás, mélypiros gyümölcsital, a кисéль. Ha sűrűbb, akkor: desszertként fogyasztják, és a magyar (habart, de tejszín, tejföl nélküli) meggyszószra emlékeztet. Kevés összetevő kell hozzá, és gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető.


1) Студенистое жидкое кушанье, густой напиток из ягодного или фруктового сока. Gyümölcszselé
Az interneten elérhető, nyelvtanulást segítő gyűjtemények között már hivatkoztam a moszkvai Puskin Intézet (Государственный институт русского языка имени А. С. Пушкина) multimédiás nyelvi és kulturális szótárára, a Мультимедийный лингвострановедческий словарь «Россия»-ra. Ez a következő szövegrész egyik forrása is. 
Выделите совпадающие сведения. Jelölje a minta szerint az egyező elemeket!
     КИСЕЛЬ KISZEL     

2) Из чего приготовлены кисели на фотографиях плаката? Miből készültek a képen lévő gyümölcskocsonyák?
Подсказка: (1) кисель из смородины и черники с мятой │ (2) кисель из смородины │ (3) кисель из черешни │ (4) кисель из смородины, вишни, клубники и малины со сливками

3) Видеорецепт. Főzés – videós recept alapján
    Ötlet: sűrítőanyagként a keményítő helyettesíthető tápiókaliszttel is.

4) Популярные рецепты. Kipróbált receptek sokféle ízű kiszelhez 
Az ajánlott oldalnak nemcsak a nevében szerepel az otthon, hanem az ételei is háziasak (és még csak különösebb szakácstudomány sem kell az elkészítésükhöz).

5) На что обратить внимание? A kiszelfőzés titka 
Крахмал в жидкости не растворяется. Если его развести в воде (молоке) заранее, он осядет на дно, поэтому прежде чем заваривать кисель, крахмал нужно перемешать ещё раз.
Miért kell a hideg vízben előzetesen elkevert keményítőt közvetlenül főzés előtt is alaposan megkeverni?
Вливать крахмал следует, непрерывно перемешивая кисель.
Hogyan kell a keményítőt a forrásban lévő gyümölcslébe önteni?
Кисель ни в коем случае нельзя долго кипятить. При кипячении крахмал превращается в глюкозу – это чистая химия. Для готовности киселя достаточно полминуты после закипания. И срочно убирать с огня – кисель готов!
Mennyi ideig kell a gyümölcslevet a keményítővel együtt főzni?
Некоторые кисели, например, клюквенный, не рекомендуется варить в алюминиевой посуде – он приобретет неаппетитный цвет.
Milyen edényben célszerű főzni a kiszelt? 
Подсказка: Mert a keményítő nem oldódik a vízben, ezért leülepszik az edény aljára. │ Folytonos keverés közben, különben összecsomósodik. │ Fél perccel a forrást követően a kiszelt azonnal le kell venni a tűzről, mert a keményítő állaga megváltozik, glükózzá alakul. │ Lehetőség szerint zománcosban, mert az alumíniumedénytől mellékízt kaphat a főzet.

6) Visszatekintő

7) На заметку
     седьмая (десятая) вода на киселе  ’igen távoli, csak szegről-végről rokonok’
     за семь вёрст киселя хлебать  ’felesleges a hetedik határba menni azért, ami itt is megkapható’
Запеканки и пудинги готовят из круп или макарон, слегка обливают морсом или жидким киселем. │ 21 декабря 2024 года — прощание со Святками. В этот день нельзя варить и пить кисель.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű