Vasárnapi szókimondó – бутон

A Mindennapi oroszon a hét utolsó napján rendszeresen jelentkező Vasárnapi szókimondó – nevezzük rovatnak – a szavak oktatnak, a példák vonzanak alapelvet követi. 
Márpedig a Mindennapi orosz győzi szóval.
Каждое воскресенье в блоге «День за днём» будет опубликован так называемый «отдел» под названием Vasárnapi szókimondó, на основе «слова учат, а пример заставляет подражать». 
И у блога есть слова.


1) Слово. A szó
A francia bouton átvétele a ’bimbó’-t jelentő бутон. Kicsinyítő képzős alakja a бутончик, amely – a magyar ’rózsabimbó’-hoz hasonlóan – a fiatal lány megnevezésére is szolgál.
Смотри, как распускаются бутоны ’figyelj csak, hogy nyílnak a bimbók’. Вишни все в бутонах ’csupa bimbó (tele van bimbóval) a meggyfa’После заморозков и града бутоны засохли ’a fagy és a jégeső után a bimbók elszáradtak’. На айве нет ни одного бутона ’a birsen egyetlen bimbó sincs’. Но мы нашли несколько бутонов черешни ’de mi azért találtunk néhány bimbót a cseresznyefán’.
A почка – lehet ’vese’, de itt – ’rügy’ (листовая почка ’levélrügy’, цветочная почка ’virágrügy’, плодовая почка ’termőrügy’).

2) Пример. Példa
     (1) Что такое бутон? A bimbó
бутон > нераспустившийся > почка > растения > цветок > цветочная > это > — > , > .
Ключ: Бутон — это цветочная почка растения, нераспустившийся цветок. 
     (2) Перевод. Ford.
~ Csukás István: Süsü, a sárkány (дракон)
           Ó, ha rózsabimbó lehetnék! 
~ Csokonai Vitéz Mihály: A rózsabimbóhoz
           Nyílj ki, nyájasan mosolygó / Rózsabimbó! nyílj ki már…
(3) Мультик «Бутон». A bimbó (rajzfilm)
           Лунтик и его друзья. Бутон
(4) Это не анекдот. Nem mese ez
A gimnáziumot, ahol tanárként, igazgatóként dolgoztam, az alapításakor (1995-ben) Bibó Istvánról neveztük el. Mivel Magyarországon a gimnáziumunkon kívül ezt a nevet csupán egy általános iskola (Őrben), egy szakközépiskola (Hévízen), egy szakkollégium (Budapesten) választotta, ezért Bibó István mint intézménynévadó, nem volt közismert. Ezért aztán igen gyakran érkezett hivatalos levél a Mikó István Gimnázium címére, de még ennél is gyakrabban a Bimbó István Gimnáziumnak címezve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű