Túrós is, sült is, kiadós is

Mintha mostanában ritkábban főznék (a blogon is). Igyekszem ezt most pótolni a nem éppen diétás, de az orosz reggelik szinte elmaradhatatlan részeként asztalra kerülő szirnyiki receptjének a közreadásával. No, és az elkészítésével (is)!


1) Сырники, или творожники. Szirnyiki, avagy túrópuffancsok/-lepénykék
Magyar(ra fordított) nevük nincs. A szirnyiki az ukrán сир ’túró’ szóból képzett alakként került az orosz nyelvbe, s lett belőle сырники. Másik neve: творожники (oroszul utalva a legfőbb összetevőre, a túróra, azaz a ’творог’-ra) – habár a receptek is megerősítik, hogy a творожники tágabb fogalom, többféle sütemény elnevezése (például a szlovák anyanyelvjárásom szerint is tvarožníka a túrós lepény, néha még a rétes és a kalács is…); de a hagyományos szirnyiki azért marad – сырники.  
A сырники is, a творожники is többes számú főnév, egyes számban hímneműek (сырник, творожник). 

2) Ингредиенты. Hozzávalók
Az igazi szirnyikihez túró, tojás, liszt, só (és cukor, vaníliás cukor, vaj ~ tejföl) szükséges, kevés olajban kell kisütni, sósan vagy édesen ízesítve lehet tálalni. Természetesen ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a finomságot: az összetevők arányán változtatva, a lisztet búzadarával helyettesítve, töltve vagy töltetlenül, palacsintasütő helyett tepsin megsütve, lepénykék helyett muffinként… Egy biztos, hogy minden család esküszik a saját, ennél-jobb-nincs „eredeti szirnyikireceptjére”. Az viszont praktikus tanács, érdemes megjegyezni, ha szirnyikit tervezünk sütni, akkor száraz túrót vegyünk, a közepes lángon sütéshez pedig napraforgóolajat használjunk.
     Какие ингредиенты нужны для для приготовления сырников?

3) Видеорецепты. Receptek – videón
Aki szereti a túrógombócot, az biztosan kedvel(n)i (fogja) a szirnyikit is – úgy is mondhatnám, a sült vagy kisütött túrógombócot.  Több receptet is „idézek”, a legek közül:
(1) Лучшие сырники / A legjobb
     A hagyományos elkészítési mód mellett formázási ötletet is ad. Követtem a receptet: finom! 
(2) Очень творожные сырники / A legtúrósabb
     Ha gyorsabban szeretnénk végezni, a palacsintasütőben (на скаварод/ке) elősütött lepénykéket készre süthetjük a sütőben (в духовке на противне). Ezt még ki kell próbálnom.
(3) Сырники в духовке без муки / A leglisztelenebb
     Liszt helyett tehetünk a tésztába búzadarát, ráadásul muffint csinálhatunk belőle. Megsütöttem (egy kis citromreszeléket is tettem bele); ajánlom: gyorsan kész, kellemes az állaga.
(4) Самые вкусные сырники / A legzamatosabb
     Többféle ötletet ad az ízesítéshez; a szövegértést a feliratozás segíti. A sós-töltött változatot meg fogom sütni.


5) Take home message
#
##
сырники
### творог
### жарить

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Az a bizonyos kis fekete

Kulics a kuglóf