Az a bizonyos Jeliszejevszkij

Hogy mi is ez? Nem más, mint kiváló minőséget garantáló márkanév. 
Moszkva és Szentpétervár legelőkelőbb központjában található egy-egy Jeliszejev-üzlet. De miben rejlik e – nem elsősorban turistacsalogatásával, hanem igényességével, nagy múltjával világhírnévre szert tett – két hely különlegessége?
2021 tavaszi médiahír: érdeklődés hiányában bezár a moszkvai üzlet.


1) Родоначальник купеческой династии Елисеевых. A dinasztia alapítója
A dinasztia alapítója az 1810-es években a jobbágyból (крепостной крестьянин) gazdag kereskedővé lett (купец) Pjotr Jeliszejev.
A legenda szerint egy grófnál kertészként dolgozó Jeliszejev egyszer egy ízletes szamócával lepte meg gazdáját. A fenséges íznek örvendő gróf jutalmul a kertészt felszabadította és még száz rubellel is megajándékozta. Ezen a hatalmas pénzen Jeliszejev és családja Pétervárra költözött, ahol a családfő beszerzett egy zsáknyi narancsot, s ennek eladásából meggazdagodott. 
Egy másik történet úgy tudja, hogy a Pétervárra érkező leleményes Jeliszejev a kikötőben helyezkedett el kirakodó munkásként; de olyan jól „helyezkedett”, hogy hamarosan meggazdagodott a családja. És ezt követően a leszármazottak Moszkvában is, Péterváron is a legelőkelőbb utcákban nyitották meg a ma is létező üzleteket. A Jeliszejevek mecénásként is bőkezűek voltak – kiemelten az iskolákat támogatták. 

2) Вопросы и ответы. Kérdés és válasz
Елисеевский магазин (по москвичам просто «Елисеевский») находится в Москве на углу Тверской улицы и Козицкого переулка. «Магазин Елисеева и погребов русских и иностранных вин» был открыт в 1901 году.
Магазин купцов Елисеевых — крупный елисеевский магазин в Санкт-Петербурге. Здание на углу Невского проспекта и Малой Садовой улицы. Дом был построен в 1902‒1903 годах в стиле модерна. 
     > Mi a moszkvai üzlet neve?
     > Hogyan nevezik a pétervári boltot?
     > Igaz-e, hogy mindkét városban saroképületben található a bolt?
     > Hol áll a két áruház?
     > Mikor készültek el az épületek?
     > Milyen stílusban épültek az üzletházak?

3) В Санкт-Петербурге. Szentpéterváron (most csak honlapnézegetéssel)
A Nyevszkij sugárúton lévő szecessziós épület az 1900-as évek elején épült. 
A hatalmas kirakatokkal rendelkező üzlet homlokzatát az ipar, kereskedelem, művészet, tudomány egy-egy allegorikus alakja díszíti. A márvány, a fafaragás, a kirakat, a csempe, a világítás gazdagsága ma is elbűvöli a látogatókat.
Az első emeleten egy színház kapott helyet (ma is működik: Театр комедии; az épület belsejéből lehet bejutni), a másodikon pedig egzotikus ételeket kínáló éttermet rendeztek be. 
A városi legenda úgy őrizte meg, hogy 1917-ben, amikor Jeliszejevnek el kellett hagynia az országot, minden vagyonát aranyra váltotta, s ebből készült el a vásárlótérben lévő csillár. Valójában azonban a csillárt csak a harmincas években szerelték fel. 
A Jeliszejev-testvérek a minőségi áru és kiszolgálás eredményeként világhírnévre tettek szert.
A szovjet időszakban az üzlet neve 1. számú élelmiszerbolt lett (гастроном №1), de azért mindig különleges árukészlete volt. Még az áruhiányos hetvenes években is – habár akkor csak a kitüntetett szerepben lévő hivatalnokok, hírességek engedhették meg maguknak, hogy itt vásárolva banánhoz, mandarinhoz, kaviárhoz, ananászhoz, igazi szalámihoz jussanak.
2000 és 2010 között az üzlet zárva volt. Azonban 2010-ben az épület a nemzeti örökség kiemelt része lett. 2012-ben (nőnapon) nyílt meg ismét az eredeti szépségében felújított épület. 
Ma a bolt a világ minden részéről érkező, különleges áruk üzlete (шоп). Kapható itt hal és kaviár, ezerféle édesség, bor és sajt… Saját cukrászüzeme is van; a kiválasztott hal füstölését pedig a vásárló akár végig is követheti…
Jópofa a megnyitóra készült csasztuska:
А на Невском шопы, шопы,
Все товары из Европы.
Цены европейские,
Пенсии рассейские.
Prózai változatban: a Nyevszkij tele van shopokkal, az áru és ára európai, de a nyugdíj auroszországi (!).

4) Visszatekintő
Egy város sok neve
Templom, székesegyház és még más
Egy pétervári híd
Небоскрёб и стадион
Len-ing-rád

ЗАПОМИНАЛКА
магазин-гастроном ~ супермаркет
élelmiszerbolt
бутик ~ лавка 
butik
универмаг
áruház
универсам
önkiszolgáló áruház
торговый центр
bevásárló központ

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű