Divatdiktátorok

A mából visszatekintve a tegnapba, tegnapelőttbe, joggal „érezzük néha, hogy a borogyinói csata egyszerű és tiszta ügy volt a jelen egyetlen napjához képest...(Ancsel Éva). De azért e logikát követve: a borogyinói csata sem lehetett az akkor élőknek annyira egyszerű és tiszta ügy
A Szásenyka (Simon Sebag Montefiore regénye), valamint a Moszkvai történet (Vaszilij Akszjonov trilógiája) vezetett vissza a múlt század első felébe. S így került elő a magasztosság mögötti hétköznapiság ‒ és benne a divat.


1) По фотографиям, по романам. A férfidivatról – fényképeket nézegetve, regényeket olvasgatva 
     (по источникам 1 и 2
1917-et követően a társadalmi átrendeződés a divatra is hatott. Bár a встречают по одежке, провожают по уму szólás szerint az ész a fontos, nem a haj, a túléléshez gyakran kellett választani – akár mimikriként is – a többség ruhaviseletét.

     (1) Одежда из кожи. Bőrből van 
A bőrből készült ruhadarabok nemcsak a hideg ellen védtek, hanem a valamely hatalmi szervhez való tartozást is hangsúlyozták. Így terjedtek el a – korábban csak a szegények által viselt – bőröltözékek (кожаные куртки-регланы, пальто ’rövidebb bőrkabátok, bőrnadrágok’), összefoglaló nevükön a кожаны(-k). A városi legenda szerint Trockij – mint az új elit meghatározó tagja – szeretett volna kissé másképpen öltözni, de azért „annyira” nem (mert), így hát a forradalom vörös színével festett bőrruházatot készíttetett valamennyi családtagja számára.
Ha a Lenin-ábrázolásokat végigtekintjük, azt látjuk, hogy Lenin – szinte mindig (kivéve az utolsó éveket) – hagyományos, konzervatív öltönyt visel mellénnyel, nyakkendővel. Csupán egy részleten módosított: a keményített ing helyett – mint afféle példás demokrata – puha gallérú inget hordott (костюм-тройка, галстук и рубашка не с крахмальным, а с мягким воротничком). És hát – hogy a kopaszságát fedje meg kifejezze a munkásokhoz való tartozását – elmaradhatatlan volt a fejfedője (кепка ’Lenin-sapka’).
A későbbi pártvezetők igyekeztek minél katonásabban öltözni. Ennek hagyományát Sztálin teremtette meg azzal, hogy sildes sapka, kalap helyett csak félkatonai tányérsapkában (полувоенная фуражкакартуз), négyzsebes zubbonyban (френч со стойкой ’állógalléros zubbony’), csizmába gyűrt nadrágban (кавалеристские брюки-галифе ’lovasságikatona-nadrág’) járt. És a nők is a legtermészetesebb módon, a bőrruházathoz hasonlóan, viselték ezeket a ruhadarabokat.
Az ingek a praktikumhoz igazodva alakultak át. Mivel nemigen jutott szappan arra, hogy a legombolható inggallért tisztára mossák, ezért elterjedtek a gallér nélküli, de a nyakat hidegtől védő, bebújós, féloldalt gombolós felsők (косоворотки), az eredetileg a katonai egyenruha részét képező gimnasztyorkák (гимнастёрки), valamint a Tolsztoj-ingek (толстовка). Újdonságként jelentek meg a majdnem térdig érő, ún. kaukázusi ingek (кавказские рубахи из яркого, нередко революционно-красного сатина). Ezek a felsők általában vörös szaténból készültek, apró gombokkal, és – eltérve az eredeti viseleti módtól – nem nadrágba húzva, hanem kiengedve (носили их навыпуск), övvel összefogva viselték őket. A harmincas évek divatjának e csúcsdarabjai az orosz néptáncosok stilizált népviseletében ma is fel-feltűnnek. 

     (2) Что на шее? Milyen a nyakravaló?
Ha a férfinak kilátszott az ingből a nyaka, könnyen ráfoghatták, hogy huligán, hogy alvilági alak. Mivel azonban a nyakkendő nem igazán volt az egyszerűbb, kevésbé módos férfiak ruhatárának a része, ezért a nyakat, akárcsak Osztap Bender, a nagy kombinátor, igyekeztek – évszaktól függetlenül – hosszú sálba bugyolálni, szinte megelőlegezve a 21. század elejének divatját. 

     (3) Что это за обувь? És mi van a lábbelivel?
Egy fecske nem csinál… ismerjük az állandósult kifejezés folytatását is, de egy vezető bizony csinál, ha nem is tavaszt, de divatot biztosan – még ha kényszerből is. Ebben élen járt Sztálin.
Az alacsony termetű, alig 160 cm magas, fájós lábú népek atyja kétféle lábbelit részesített előnyben: a magasított talpú negyvenes csizmáját és a szinte mindig magánál tartott papucsát.
Télen nemezcsizmában (белые и чёрные валенки) járt, amelyhez sár-/hócipő (галоши) is tartozott; a hidegebb napokon pedig farkasprémmel bélelt csizmát húzott (унты из волчьего меха).
Egyéb alkalmakkor leginkább finom megmunkálású, puha bőrből készült, magasított talpú csizmát (сапоги из мягкой кожи) hordott. Ritkán látták félcipőben.

2) Вот легенда. A házipapucs története
avagy hogyan került meg a repülőtől rettegő, ezért csak vonaton és autón közlekedő kőszáli sas papucsa 
Как-то раз вождь отдыхал на юге. При возвращении домой бронепоезд, который вёз Вождя Всех Народов, по определённым сложностям поменял свой маршрут и продолжил путь через Грузию. В некоторой точке Сталин вылез из бронепоезда и пересел в автомобиль, на котором продолжил свой путь до Кремля, а любимые тапочки оставил в бронепоезде.
Так вот, чтобы не омрачать Вождя, тапочки доставили в Москву самолётом. Переодеваясь после долгого пути в свои любимые тапочки, Сталин усмехнулся:
— И всё-таки любит меня мой народ.
Правда или ложь? Igaz vagy hamis?
     ___ (1) Egy alkalommal SZ délben pihent.
     ___ (2) Egy alkalommal SZ délen nyaralt.
     ___ (3) Gond adódott, ezért az őt szállító páncélvonat megállt. 
     ___ (4) A Moszkva felé tartó páncélozott vonat nem a megszokott vonalon haladt tovább.
     ___ (5) A vonat Grúzián keresztül folytatta útját.
     ___ (6) SZ nem akart Grúziába menni.
     ___ (7) A bosszús SZ megállította a vonatot.
     ___ (8) SZ kiszállt a páncélozott járműből.
     ___ (9) SZ Moszkva felé vette az irányt.
     ___ (10) Autón tette meg az út további részét.
     ___ (11) A vonaton észrevették, hogy SZ nem vitte magával a papucsát.
     ___ (12) SZ csak az autóban döbbent rá, hogy a vonaton hagyta a papucsát.
     ___ (13) A félelemtől reszkető vasutasok sikertelenül eredtek az autó után.
     ___ (14) Mivel nem akarták elszomorítani SZ-t, ezért a papucsot repülővel juttatták el Moszkvába.
     ___ (15) Mivel nem akarták elszomorítani SZ-t, ezért papucsot vittek neki repülővel Moszkvába.
     ___ (16) Amikor a hosszú autóút után SZ visszaért a Kremlbe, éktelen haragra gerjedt az elhagyott lábbeli miatt.
     ___ (17) Hoztak neki egy egészen új házipapucsot.
     ___ (18) Megkönnyebbült, amikor belebújt a régi, kedvenc papucsába. 
     ___ (19) Hangosan ezt mondta: Mégiscsak szeretem a népemet.
     ___ (20) Magában mosolyogva arra gondolt, hogy mégiscsak szereti őt a népe.
Ключ: 1H, 2I, 3I, 4I, 5I, 6H, 7H, 8I, 9I, 10I, 11I, 12H, 13H, 14I, 15H, 16H, 17H, 18I 19H, 20I
3) Visszatekintő

ЗАПОМИНАЛКА
самолёт
repülőgép
бронепоезд
páncélozott vonat
при возвращении домой
útban hazafelé
пересаживаться/пересесть в автомобиль
átszáll a kocsiba
переодеваясь
átöltözés közben

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű