Szóval kép? Realista

A. A. Popov (Андрей Андреевич Попов — живописец-жанрист [1832–1896]) festményei elképzelhetővé teszik a mai néző számára a 19. század hétköznapjait. Életképei olyanok, mintha nagyon tudatosan saját korának (akkor még természetesen nem létező) közösségi oldalára készültek voltak. Megragadnak egy-egy pillanatot, és sokféle figurát jelenítenek meg természetes helyzetben.


1) Трактир и изба. Közösségi és személyes tér
Popov 1859-es festményének helyszíne a vendégfogadó (трактир – erről részletesen a Nagy marketinges fogás című bejegyzés szól). 
Az 1856-os kép témája egy Krilov-tanköltemény. A Демьянова уха (Gyemjan hallevese) Krilov-mesében (vagy inkább példázatban) a csupa jószándék Gyemjan majd’ megfojtja túlzásba vitt vendégszeretetével a szerény Foka nevű szomszédot, aki nem mer nemet mondani a ráerőltetett hallevesre. A történetnek kettős tanulsága van: legyünk tekintettel a másikra, tudjunk mértéket tartani – még a kínálásban is, valamint önmagunk védelmében merjünk nemet mondani a nekünk kellemetlen szituációban. A Демьянова уха ’torkig van vmivel’ jelentésben vált szállóigévé.

2) К какой картине относятся следующие высказывания? Melyik állítás melyik képhez illik?
            = Андрей Андреевич Попов «В трактире», 1859
            = Андрей Андреевич Попов «Демьянова уха», 1856

_____:  В центре картины изображён мужчина, сидящий за столом, у него в руке «муха».
_____:  Действия картины разворачиваются в традиционном русском трактире, где посетители проводят время за столом и общаются друг с другом.
_____:  Картина написана на сюжет одноименной басни И. А. Крылова. 
_____:  Картина, написанная в 1859 году, является ярким примером жанра бытовой живописи.
_____:  На полотне можно увидеть Демьяна, стоящего рядом с гостем, который пытается отказаться от очередной порции ухи.
_____:  Подробно написаны простая бытовая сценка, предметы крестьянского обихода и деревенский пейзаж за окном.
_____:  Сосед и хозяева изображены в русском народном костюме.
_____:  Трактир обставлен простой, но уютной мебелью, которая создает атмосферу спокойствия и комфорта для посетителей.
_____:  Фигуры расположены по треугольнику.
_____:  Художник использует яркие и насыщенные цвета, чтобы подчеркнуть атмосферу уюта и тепла. 
_____:  Это произведение искусства изображает эпизод из одноименной басни И. А. Крылова, в которой главный герой Демьян предлагает гостю огромное количество ухи, несмотря на то, что гость уже сыт и не хочет больше есть.
_____:  Это типичная сцена из жизни русских общественных мест, где посетители проводили время.
Ключ: 112122212121

3) Képes lapok

4) На заметку
     уха  ’hallé’
Szláv eredetű, egyes számban használatos szó. A hangsúlya is megkülönbözteti a ’fül’ jelentésű ухо szótól (горячая уха ↔ возле уха). Többnyire ún. fehér leves, inkább a magyar húslevesre hasonlít (sokféleképpen készítik). 
Есть разница и в способах приготовления рыбы зимой и летом. Например, свежий улов зимой можно пожарить на газовой плите, а летом — сварить свежую уху в котелке. │ Клаасический рецепт ухы.

◙ ◙ ◙
A digitalizáció következtében (vagy eredményeként) gondolkodásmódbeli változás zajlik, hiszen nem csak – vagy nem elsősorban – hagyományos értelemben vett betűkkel, hanem leginkább képekkel szembesülünk. Ezért szorul Márai Sándor (1943-as Füves könyv-beli) „csak az ember olvas” klasszikus megállapítása immár kiegészítésre: csak az ember olvas nyomtatott könyvből és/vagy internetes felületről. És a 20. század második felétől már a mesterséges intelligencia is.
Ezt a technikai-technológiai lehetőséget azonban mindenképpen célszerű hasznunkra fordítani. Így is, mint e vasárnaponként jelentkező, képzőművészeti alkotásokra épülő bejegyzéssorozatban. A képhez illesztett feladatok, kérdések a különböző szövegszintek (szavak, szókapcsolatok, mondatok, bekezdések, szövegegész) megértését segítik.
A meglévő háttértudásunk és a képi információk együttes alkalmazásával ugyanis megerősödik a szó szerinti, az értelmező, a bíráló, az alkotó szövegértésünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

18 karikás

Nagy Péter Moszkvában

Szoborrá vált betű